Klet v glavnem uporabljamo za shranjevanje in skladiščenje raznih predmetov. Vendar pa lahko služi tudi drugačnemu namenu, če jo preuredite in opremite z elegantno notranjo opremo. V nadaljevanju preberite, kako lahko preuredite neizkoriščen kletni prostor v sobo za preživljanje prostega časa in druženje. Uredite jo lahko tudi v kotiček za otroško igro, telovadnico, kuhinjo, dodatno kopalnico, spalnico za goste ali ne nazadnje domači bar.

Prostor za hobije in druženje

S kakovostnim oblikovalskim pristopom je možno celo povečati kletni prostor in izkoristiti vsak centimeter njegove površine. Če je vaša klet že dovolj velika in brez pregradnih sten, pa naj takšna tudi ostane. Dinamiko prostora lahko dosežete z različnimi barvami sten, s čimer boste vizualno razdelili prostor. Območje na sredini kleti naj bo obarvano v svetle barve, da ga odprete, medtem ko so stene lahko tudi toplejših temnejših barv.

basement_living_room_1.jpg

Morebitne nosilne stebre prikrijete tako, da jih z vseh strani obkrožite s praktičnimi lesenimi policami za odlaganje knjig ali steklenic kakovostnega vina. V tako urejen prostor, ki ste ga prej seveda dobro dodatno izolirali in mu dodali tople talne obloge ter po možnosti talno gretje, nato umestite sedežno garnituro, domači bar, barske stole, biljard ali opremo za domačo telovadnico. Če je v kleti večje okno, lahko zraven postavite tudi pisalno mizo, udoben stol in predalnik ter tako naredite delovni kotiček.

Območje za otroke

Omislite si lahko tudi simpatično otroško sobo ali sobo za igranje oziroma učenje. Priporočamo vam, da poskušate vgraditi dodatno okno, da bo soba dobila dovolj naravne svetlobe. Če to ni možno, pa po prostoru namestite več virov svetil. Ob večjo steno prislonite visoko omaro s policami, kamor bodo otroci lahko odlagali igrače ali osebne stvari, na sredino pa dodajte manjšo pisano mizico s stolčki. Po tleh položite še debelo barvito preprogo.

basement_bedroom_after_2.jpg

Spalnica za goste

Vam primanjkuje prostora za nastanitev prijateljev, kadar pridejo na obisk? Potem spremenite klet v elegantno spalnico. Seveda boste imeli lahko spalnico tam čez vse leto le, če jo boste odlično izolirali in očistili. V bližini vhoda postavite posteljo z oblazinjenim vzglavjem, zraven katere dodajte še višjo garderobno omaro, manjšo otomano in bogate tkanine. Del prostora pa po možnosti spremenite v kopalnico.

Več primerov ureditve kletnih v sodobne bivalne prostore pa si lahko ogledate tukaj.