Zaradi zamenjave medicinskih plinov sta v začetku leta v novem novogoriškem urgentnem centru zelo verjetno umrla tudi 63-letna ženska in 78-letni moški s severnega Primorskega. V urgentni center so ju pripeljali zaradi zelo resnih bolezenskih stanj, zato zdravstveno osebje ni posumilo na napako, ko sta umrla.

Dušikov oksidul (ali smejalni plin), ki je pritekal po ceveh za kisik, naj bi tako skupaj z 52-letnim Kanalcem zahteval najmanj tri smrtne žrtve. To je po pregledu zasežene zdravstvene dokumentacije z veliko verjetnostjo potrdil neodvisni strokovnjak Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana. Novogoriški kriminalisti so o tem že obvestili svojce pokojnih, vse vpletene ter novogoriško državno tožilstvo. Z večjim številom smrtnih žrtev so dopolnili tudi kazensko ovadbo, v kateri sedmim zaposlenim iz podjetij, ki so urgentni center gradila in gradnjo nadzirala, očitajo povzročitev splošne nevarnosti, ponarejanja listin in povzročitve nevarnosti pri gradbeni dejavnosti. Čeprav se je število žrtev povečalo, zaradi malomarnosti ovadenim še vedno grozi do osem let zapora.

Sedem prizadetih…

Vodja novogoriških kriminalistov Marino Pangos je tudi prvič javno potrdil, da so v sobi za oživljanje v prvih mesecih delovanja urgentnega centra na spornem priključku zdravili sedem ljudi. Za tri sta strokovni in izvedenski mnenji potrdili visoko stopnjo verjetnosti, da je smrt povzročil smejalni plin, za preostale štiri bodo vzrok smrti in morebitno škodo za zdravje še ugotavljali izvedenci medicinske stroke med kazenskim postopkom. »Dva pacienta od teh štirih sta umrla v reanimacijskem prostoru, dva so živa prepeljali v nadaljnjo oskrbo,« pojasnjuje Pangos.

Strokovno mnenje iz UKC Ljubljana znova prinaša olajšanje za zaposlene v novogoriškem urgentnem centru. »Mnenje potrjuje, da so bili vsi medicinski postopki ustrezni in zdravstvenemu osebju ne moremo očitati nobene odgovornosti,« pojasnjuje Pangos.

... in sedem ovadenih

Do odkritja usodne napake je urgentni center deloval dobra dva meseca, vsa dokumentacija ob prevzemu je bila brezhibna, vsi dokumenti o testiranjih opreme podpisani. Napako sta razkrila šele sumljiva smrt in prvo obvestilo Inštituta za sodno medicino po obdukciji, da poškodbe zaradi delovne nesreče pri Kanalcu niso mogle bile vzrok smrti. Po številnih zaslišanjih in zaseženi obsežni dokumentaciji so nato kriminalisti ovadili sedem moških. Kaznivega dejanja povzročitve splošne nevarnosti, za katerega je zagrožena do osemletna zaporna kazen, sta osumljena delavca, ki naj bi napačno priključila cevi, čeprav za to nista bila ne usposobljena ne pooblaščena. Enaka kazenska ovadba je doletela tudi delavca, ki naj bi cevi na napeljavo medicinskih plinov moral priključiti, pa jih ni. Poleg tega naj pozneje ne bi izvedel potrebnih testiranj. Drugi so osumljeni ponarejanja listin in povzročitve splošne nevarnosti pri gradbeni dejavnosti.