Izvedensko mnenje potrjuje, da je smejalni plin v novogoriškem urgentnem centru terjal najmanj eno žrtev in da 52-letni Edvard Gregorčič iz Kanala, ki se je poškodoval na delovnem mestu, samo zaradi poškodb ne bi smel umreti. Sedem mesecev po tem, ko so v urgentnem centru odkrili, da po ceveh za kisik priteka dušikov oksidul oziroma smejalni plin, so svoje delo bolj ali manj končali tudi novogoriški kriminalisti. Tožilstvu so ovadili sedem moških. Vsi prihajajo iz podjetij, ki so gradila urgentni center oziroma nadzirala njegovo gradnjo. »Očitamo jim kazniva dejanja povzročitve splošne nevarnosti, ponarejanja listin in povzročitve nevarnosti pri gradbeni dejavnosti,« je danes ovadbe povzel prvi novogoriški kriminalist Marino Pangos.

Cevi priklapljali nepooblaščeni

Podrobneje: kaznivega dejanja splošne povzročitve nevarnosti sta osumljena delavca, ki naj bi napačno priključila cevi, čeprav za to nista bila ne usposobljena ne pooblaščena. Enaka kazenska ovadba je doletela tudi delavca, ki naj bi priključitev cevi na napeljavo medicinskih plinov moral opraviti, pa je ni. Prav tako naj kasneje ne bi izvedel potrebnih testiranj. Ponarejanja listin sta osumljena moški, ki naj bi podpisal listino, da so bila testiranja plinov opravljena, in moški, ki naj bi to listino uporabil kot pravo. Suma povzročitve splošne nevarnosti pri gradbeni dejavnosti pa so osumljeni štirje: delavca, ki sta neposredno vodila izvedbo posameznih del, in delavca, ki sta dela nadzirala. Osumljenci so stari med 37 in 69 let, prihajajo z območja policijskih uprav Nova Gorica, Koper, Murska Sobota in Celje. Na razplet čakajo na prostosti. Nekateri od njih so sodelovali tudi pri gradnji drugih urgentnih centrov po državi.

Število žrtev še ni dokončno

Do odkritja usodne napake je urgentni center deloval dobra dva meseca, vsa dokumentacija ob prevzemu je bila brezhibna, vsi dokumenti o testiranjih opreme podpisani. Napako je razkrila šele sumljiva smrt in prvo obvestilo Inštituta za sodno medicino po obdukciji, da poškodbe delovne nesreče niso bile vzrok smrti. Zdravnici sta posumili na tehnično napako. Korak za korakom sta preverili, kaj bi lahko šlo narobe. Ena od njiju je poskusila vdihavati kisik in skoraj omedlela. Odkritje je bilo šokantno. Ni pa še izključeno, da smrt Kanalca ni edina tragična posledica zamenjave cevi. »Eno od medicinskih ustanov smo zaprosili za strokovno mnenje, iz katerega bo mogoče ugotoviti število smrti oziroma škodljive posledice za zdravje ljudi, ki so jih v tem kritičnem času obravnavali v centru. Če se bo izkazalo, da lahko temu pripišemo več smrti oziroma posledic, bomo kazensko ovadbo dopolnili,« napoveduje Pangos. Pregledali so dokumentacijo o zdravljenju 140 ljudi, ki so jih od začetka delovanja centra do odkritja pripeljali v urgentni center. Poleg pokojnega so na nesrečnem mestu oživljali še največ šest pacientov.

Prelaganje odgovornosti

Takoj po odkritju so podjetja, ki so sodelovala pri gradnji, odgovornost za nesrečo prelagala drugo na drugo. Podobno je bilo tudi v kriminalistični preiskavi. Do osumljencev so nato prišli tudi na podlagi forenzičnih preiskav in fotografij, ki so nastale v času montaže napeljave. Preiskava je bila obsežna, v njej so opravili več kot 100 zbiranj obvestil, zaslišali devet osumljenih in zasegli obsežno dokumentacijo. Podobno delo sedaj čaka okrožno državno tožilstvo v Novi Gorici. Tožilka se bo morala prebiti skozi 200 sklopov dokumentov, 3000 strani listinskih dokazov in številne elektronske podatke.