V ustvarjalne priprave na praznično okraševanje vključite vso družino. Še posebno otroci bodo veseli, če bodo lahko pomagali izdelovati najrazličnejše okraske. Pomembno je, da izberete motiv oziroma rdečo nit, da je dekoracija različnih delov stanovanja, od kuhinje in dnevnega prostora do otroške sobe, usklajena. Odločite se lahko na primer za vintidž ali rustikalno okrasitev, okrasje s predmeti iz narave, sadjem, z baloni, bomboni … Možnosti je skorajda neskončno. Tradicionalna in najpogostejša je simbolična kombinacija rdeče in zelene barve, priljubljene pa so tudi zlato-biserne, modro-srebrne, črno-bele in vijoličaste. Tako kot slog notranje ureditve se tudi okrasitev prilagaja različnim okusom, pri čemer lahko daste duška domišljiji.

Od venčka in šibja do okrasnih girland

Minuli konec tedna smo prižgali že drugo svečko od štirih na adventnem venčku, ki simbolizira prvega od štirih tednov do božiča. Nič zato, če ste prvo in drugo adventno nedeljo zamudili, saj je zimzeleni venček čudovit okras, ki lahko nadomesti tudi tradicionalno smrečico; še posebno če zanjo nimate prostora. Zlahka ga lahko naredite sami iz šibja ali močnejšega kartona, ki služi kot osnova, na katero pritrdite ali prilepite smrekove vejice in drugo zelenje, okrasite pa ga s storži, jesenskimi plodovi, (eno)barvnimi kroglicami ali okraski iz domače delavnice. Namesto venčka lahko uporabite tudi zelenje v vazi, ki ga poljubno okrasite in postavite na sredo mize.

Zelo lep in v zadnjih letih moderen okras so veje ali šibje, ki jih po želji pobarvamo v belo, zlato ali srebrno barvo ter postavimo v visoko vazo, najbolje v kot prostora. Okrasite jih z bisernimi girlandami, kristali, svetlečimi kroglicami in svetlobno verigo z led-lučkami. Dekorativne lučke v želeni barvi lahko napeljete tudi okoli vrat in oken ter po policah, nanizate pa jih lahko tudi ob stopnicah. Na okna obesite girlande iz pravega ali umetnega smrečja ali pa okrasne verige iz papirja, ki ste jih naredili skupaj z otroki. Nanizajte okraske iz domače delavnice na vrvice in jih obesite na strop. Koristno lahko uporabite tudi praznične voščilnice (lanske in letošnje) – preluknjajte jih v kotu, jih naberite na vrvico in že imate lepo dekoracijo s čustvenim poudarkom.

Barvno ubrana okrasitev drevesca

Osrednja točka praznične dekoracije je seveda božično drevesce, ki je lahko naravno ali umetno. Že nekaj let si drevesce v loncu lahko decembra tudi izposodimo, po koncu praznikov pa ga posadijo v naravi. To je tudi do okolja najbolj prijazna možnost. Okrasitev prazničnega drevesca naj dopolni izbrano osrednjo barvo; če ste se odločili za dekoracijo v rdečem, naj tudi smrečico krasijo rdeči okraski. Teme pa so lahko najrazličnejše, od snežne (zvezdice, snežinke, mesec) in sladke (bomboni, sladkorne palčke, lizike) do naravne (storži, suho cvetje in sadje, listje). Če ste za minimalizem, bo najlepše drevesce, okrašeno le z belimi led-lučkami, otroci pa bodo najbolj veseli barvitega okrasja. Ne pozabite na podstavek z vodo za naravno smrečico, sicer se bodo iglice prekmalu osule.

Nazadnje pa še dekoracija dvorišča ali vrta, pri čemer velja osnovno pravilo: ne pretiravajte. Res ni treba, da svetlobne cevi napeljete po vseh robovih hiše in strehi. Dovolj je, če z lučkami obrobite vhodna vrata, ki bodo v vaš dom vabila praznične goste, in z njimi okrasite posamezna drevesa na vrtu. Pazite le, da bodo led-verige odporne proti mokroti.