Tudi če vam je blizu praznični kič z bleščečo dekoracijo, poskusite letos nekaj novega in stanovanje okrasite nekoliko bolj preprosto in prečiščeno. Skandinavci ne uporabljajo veliko barv. V njihovih domovih prevladujejo bela in bež barva ter vsi odtenki sive in črne, živih barv in napadalnega dizajna pa se praviloma izogibajo. Pohištvo je enostavno, praktično in funkcionalno, veliko je naravnega lesa in dodatkov. V takšnem slogu tudi okrasijo dom v pričakovanju praznikov.

Okrasje iz naravnih materialov

Minimalistični in rustikalni slog, ki v nas vzbuja nostalgijo po dobrih starih časih, je zadnje čase zelo moden, zato boste s posnemanjem skandinavske dekoracije popolnoma v trendu. Okraski iz naravnega lesa, venci iz vejevja in zimzelenih rastlin, borovi storži in rustikalne svetilke so tisti osnovni elementi, ki ustvarjajo klasično skandinavsko praznično okrasje. In seveda ne pozabite na severne jelene – mislimo seveda na figurice in ne na prave živali! Če si želite barvnih dodatkov, dodajte vejice z rdečimi plodovi, okraske iz blaga za božično drevesce, pletene nogavice, kamor bo Božiček lahko odložil darila, okrasne blazine in tople odeje v značilnih rdečebelih vzorcih …

Toplina doma namesto nakupovalne mrzlice

Veliko materialov za preprosto dekoracijo v skandinavskem slogu najdete že v okolici hiše ali bližnjem gozdu, na primer gole drevesne veje, zelene vejice, bršljan ali belo omelo za venčke in drugo naravno dekoracijo. Lahko jih tudi za malo denarja dobite na lokalni tržnici. Doma se gotovo najdejo rdeči in beli darilni trakovi za izdelavo izvirnih okraskov, stare voščilnice, iz katerih lahko izrežemo praznične motive in jih obesimo na drevesce ali iz njih nanizamo girlande, in svečke, ki so nam ostale od prejšnjih praznovanj. Bistvo skandinavskega praznovanja je toplina doma in druženje z ljubljenimi osebami in ne mrzlično nakupovanje, to pa prefinjena preprostost dekoracije še podčrtuje. V razmislek vam ponujamo nekaj predlogov.