Za praznično okraševanje izberite določeno temo, ki jo izpostavite z izborom določenih predmetov. Vso dekoracijo lahko na primer ovijete v določeno barvo ali pa pred božično drevesce postavite skulpture iz vej v obliki jelenov. Iz papirja izdelajte bele snežinke, s katerimi polepšajte le določen predel sobe.

decoracija_za_vzdusje_v_clanku_1.jpg

Okrašeni venčki

Pleteni venčki iz zimzelenih vej, plodov in prazničnih okraskov so lahko poljubnih velikosti, okrasite pa jih lahko na številne načine. Za večji učinek naj bo venček sestavljen iz čim več zelenih vejic oziroma listov z vrta, dodajte pa mu še okrasne kroglice srebrnih, rdečih ali zlatih odtenkov. Na mizo ali nad kamin v dnevni sobi namesto pravega umestite umetni venček, ki mu dodajte pravo zelenje, belo perje in gozdne plodove.

Bleščeči okraski

Pomemben praznični element dekoracije so vsekakor bleščeče okrasne kroglice, ki prostoru podarijo prazničen občutek. Okraski so namreč polni sijaja, zaradi česar so najhitrejši in najenostavnejši način za okraševanje – okraske preprosto nasujte v stekleno skledo, večje kozarce ali celo steklene vaze in jih postavite na mizo v jedilnico ali v kot dnevne sobe oziroma spalnice.

decoracija_za_vzdusje_v_clanku_2.jpg

Bleščeče okraske okroglih oblik lahko navežete na vrvico in jih kot daljši venec navežete ob strop nad kaminom ali nad božično drevesce. Svetlečo vrvico lahko obesite tudi okoli odprtih polic, stopnišča ali okvirja ogledala. Na vrvico zraven pritrdite še perje, če želite doseči bolj razgiban videz.

Jedilna miza

Praznično vzdušje pričarate tudi tako, da še posebno pozornost namenite dekoraciji jedilne mize. Mizo okrasite s svetlečimi predmeti: srebrno ali zlato okrašeno posodo, plastičnimi ali kovinskimi elementi, kristali, umetnimi biseri, zelenjem, svečami ali drugimi predmeti. Če želite prostoru dodati toplino, po tleh položite novo preprogo, na kavč pa okrasne blazine v rdeči, beli, srebrni ali drugih barvah, ki poosebljajo praznični duh. Barve začasne dekoracije naj se vedno vizualno ujemajo z opremo prostora!

christmas_table_decorations.jpg

Središčna točka

Izredno pomembno je, da ne okrasite prav vsakega kotička sobe, ampak da na določenih mestih prostor pustite neokrašen. Tako ne bo prenatrpan, temveč se bodo vaše oči lahko za hip tudi spočile. Svetujemo vam, da določite središčno točko sobe ali doma, kjer boste postavili večji del okrasja. Morda je to zraven kamina, v najvidnejšem kotu dnevne sobe zraven okna ali recimo zraven glavnega vhoda. Tja umestite božično drevesce in večino druge praznične dekoracije, s katero pa ne pretiravajte, da prostor ne bo preobremenjen!

Več idej za praznično okrasitev prostorov pa si oglejte v naši fotogaleriji.