Hiša v portugalskem kraju Parada do Monte meri 349 kvadratnih metrov in jo je letos zgradil arhitekturni biro Nuno Brandao Costa. Ruševine stare hiše so navdihnile arhitekte, da so zgradili prizidek k originalni stavbi, meje med preteklostjo in današnjim časom pa so razblinili z uporabo lokalnih materialov. Prizidek vsebuje dnevni prostor in tri spalnice ter je delno vkopan v zemljo. Na eni strani je kamnita stena, zgrajena iz materialov porušene lokalne zgradbe.

Portugalska oživlja zgodovinske ruševine

To pa ni edini primer oživitve ruševin na Portugalskem. Eden od njih je hiša E/C na otoku Pico, ki so jo leta 2013 projektirali v biroju SAMI-arquitectos. Lastnika in arhitekte je zgodovinska stavba pritegnila, zato so bili soglasni, da jo ohranijo. Počitniška hiša, ki je zrasla iz nje, povzema vse njene prednosti. Hiša je bila zgrajena znotraj ruševin, njena okna pa so vzporedna z okni prejšnje zgradbe. Tako so zgodovinski kamniti zidovi postali nekakšen okvir za novo strukturo.

Zanimivo rezidenco na Portugalskem je zgradil tudi arhitekturni studio Organica Arquitectura. Hiša stoji v kraju Sintra na 142 kvadratnih metrih površine. Ostanki stare zgradbe so bili vključeni v dizajn novega objekta, tako da je videti, kot da se novogradnja vzpenja iz ruševin. Zgrajena je znotraj starih zunanjih zidov in se s prizidkom nadaljuje na zadnji del parcele.

Hiše z »obzidjem« iz kamnitih zidov

Hiša v Saki v Latviji uporablja ruševine stare zgradbe kot ščit pred močnimi vetrovi pa tudi kot krov, zaradi katerega se novogradnja lažje vključi v pokrajino. Hišo v ruševini, kot se imenuje, je projektiral studio NRJA leta 2002. Ruševina iz 19. stoletja je bila tradicionalni skedenj, zato so načrtovalci pri projektu nove hiše lahko izrabili močan oblikovalski kontrast. Nova moderna hiša s stekleno fasado in čistimi linijami je postavljena ob bok grobim kamnitim zidovom, rezultat pa je zelo zanimiva kombinacija.

Počitniški dom v Severni Italiji skriva v notranjosti ruševine stare kmečke hiše, ki so jih arhitekti studi Bergmeisterwolf uspešno združili v novo enonadstropno stavbo. Dva različna slogovna izraza so združili s tradicionalnimi tehnikami, s katerimi so ponovno zgradili stare zidove in oživili njihov originalni dizajn. Na nekaterih zidovih so uporabili star les, stare tramove pa za garažo ob hiši.

Stara zunanjost, sodobna notranjost

Ko govorimo o hišah z zgodovinskim »ovojem«, ne gre pozabiti na dvesto let staro zgradbo, ki jo je prenovil studio Buchner Brundler Architekten. To je očarljivo počitniško domovanje, ki na zunaj ni videti prav obetavno. Toda to je samo videz. Notranjost ne bi mogla biti bolj kontrastna; dizajn je čist in minimalističen, prostore pa preseva svetloba, kar je presenetljivo glede na to, kako rustikalna je zunanjost. Prenovljeno hišo bi zlahka zamenjali za od vseh pozabljeno ruševino, vendar se ne bi mogli bolj zmotiti!

Leta 2013 je arhitekt Fernando Coelho dokončal hišo RM, zelo posebno rezidenco v Felgueirasu na Portugalskem. Na 540 kvadratnih metrih jo je umestil med obnovljene zidove dveh starih ruševin; del obeh streh so porušili. Nova zgradba z nadstropjem je zrasla iz ruševin in sledi naravni obliki terena.

Čudovit dizajn, ki vključuje ruševine

Bela hiša je zasebna rezidenca, ki stoji na otoku Coll na Škotskem. Iz daljave je videti kot ruševina in to v bistvu tudi je. Arhitekturni studio WT Architecture je utrdil staro strukturo in jo spremenil v sodoben dom. Spektakularna hiša se ponaša s čudovitim uglajenim dizajnom, skritim v masivnih kamnitih zidovih. Projekt je bil dokončan leta 2010.

Ustvarjalna ekipa WT Architecture je odgovorna tudi za prelepo preobrazbo starega mlina na Škotskem, ki je postal sodobno domovanje. Arhitekti so ohranili in utrdili originalne kamnite stene in med njimi zgradili novo neodvisno zgradbo. Projekt hiše, dokončane leta 2014, je bil finalist tekmovanja RIBA – nagrade za hišo leta 2015.

Vir: www.homedit.com