Hiša Bogbain Mill stoji v mestecu Dingwall na Škotskem. Arhitekti so ideje za prenovo dobili na mestu, kjer so stale ruševine mlina. Takrat so stare zidove še preraščale rastline, saj je narava počasi znova osvajala prostor. Naročnik je želel, da arhitekti propadajoči mlin preuredijo v sodobno in prostorno družinsko hišo. Sedaj imajo lastniki na voljo kar 375 metrov bivalnega prostora.

Združitev starega in novega

Kot so povedali v studiu Rural Design, so si stavbo zamislili kot srečanje novega in starega, kar so dosegli z nizanjem novih oblik čez ruševine. Hišo so razširili tako vodoravno kot vertikalno. Pri gradnji so izkoristili prostostoječe zidove mlina, ki so še stali, in jih uporabili v kombinaciji z novimi strukturami, kot so steklene stene. Hiša tako združuje starinsko osebnost mlina s futurističnim pridihom.

Igra svetlobe in pokrajine

Glede na stare zidove so arhitekti ustvarili tudi zanimiva dvorišča, kjer lahko lastniki hiše uživajo v vrtnarjenju. Terase na vzhodni strani so dopolnili z betonskimi zidovi, medtem ko so dvorišče na zahodni strani zasnovali tako, da ima dovolj naravne svetlobe. Vrtovi imajo zanimivo stopničasto obliko. Takšna zasnova hiše in njene okolice ustvarja zanimivo igro svetlobe in pokrajine, ki jo še poudarja osamljeno drevo, ki so ga namerno ohranili.

Materiali se podrejajo prvotni osebnosti stavbe

Tudi v hiši se materiali, kot sta les in kamen, podrejajo prvotni osebnosti stavbe. Vseeno pa je, ko vstopite v hišo, težko verjeti, da je bilo to impresivno bivališče nekoč mlin. Prostornost in eleganca sta namreč glavni značilnosti tega zanimivega doma na Škotskem.

Vir: www.inhabitat.com