Otroke je zato med nakupi najbolje zamotiti s čim drugim ali jih v nakupne odločitve vključiti, izbruhe trme pa preprečiti, še preden se začnejo. Tudi sami smo se opravili v prodajalno Lesnina Ljubljana - Brdo in preizkusili, ali nasveti delujejo.

Kako preprečiti izpade trme?

Pomembno je, da se odzovete takoj, ko se pokažejo prvi znaki nejevolje. Ko je otrok že preveč vznemirjen, vam ne preostane nič drugega, kot da nakup zaključite, odidete domov in otroka umirite. Če hočete nakupe opraviti do konca in ob tem celo uživati, morate biti na to bolje pripravljeni.

Zaposlite jih in jih vključite v nakup

Otroci so radovedni in številni izdelki lahko služijo kot iztočnica za učenje in spoznavanje okolja. Kdo je naredil ta izdelek? Od kod prihaja? Kakšne barve je? V nekatere nakupe jih lahko tudi vključite. Spodbudite otroka, da pomaga izbirati okraske za božično jelko. Pravi trening potrpežljivosti! Večje otroke lahko poučite tudi o vrednosti izdelka in mu skušate predstaviti, koliko truda ali ur dela je potrebnih, da si ta izdelek lahko privoščimo.

Izberite optimalen čas

Po nakupih pojdite takrat, ko v trgovini ni pretirane gneče, otrok pa naj bo čim bolj spočit in sit. Nakupi naj ne bodo predolgi, pozornost dojenčkov in majhnih otrok je namreč zelo kratkotrajna in po določenem času bodo tudi najbolj pridni začeli negodovati. Poskrbite, da otroku v prostoru ne bo vroče (slecite mu zgornje dele oblačil), ponudite pa mu tudi dovolj pijače. V prodajalnah, kot je Lesnina, lahko kozarec vode natočite v avtomatih za vodo. S seboj imejte tudi prigrizke, s katerimi jih boste v primeru sile zamotili.

Zamotite jih

V nekaterih trgovinah imajo na voljo tudi vozičke za najmlajše. Otroci tako v nakupu aktivno sodelujejo in se počutijo pomembne in odrasle. V Lesnini boste otroške vozičke našli kar med igračami na oddelku za dojenčke in malčke, prodajalci pa nimajo nič proti, če si jih otroci izposodijo, saj razumejo, da je nakup z otrokom nakup posebne vrste. Otroci se lahko na oddelku zamotijo z drugimi igračami in jih preizkusijo, na voljo pa je tudi kotiček za ustvarjanje.

Jasna pričakovanja

Z otrokom se vnaprej pogovorite in razjasnite, po kaj ste prišli. Otrok naj ve, zakaj ste prišli, upoštevanje dogovora in lepo vedenje pa naj bosta tudi primerno nagrajena. Nagrada naj bo majhna in v stilu vašega stila vzgoje in nege. Morda boste otroku povedali, da si lahko tudi sam izbere eno stvar s prodajnih polic, lahko mu obljubite zdrav posladek, ki ga dobi po končanem nakupu, ali pa risanko več pred spanjem.

Najmlajši

Dojenčke, s katerimi se še ne morete pogovoriti, zamotite z igračo ali prigrizkom. Nekateri bodo zadovoljni v svojem otroškem vozičku, drugi se bodo bolje počutili v nakupovalnem vozičku, iz katerega bodo videli več, vožnja pa bo tudi drugačna in bolj zanimiva. Če se boste v prodajalni zadržali dlje časa, dojenčku zamenjajte plenico, da se bo počutil bolje.

Vir: www.xxxlesnina.si