Vzroki za to so, med drugimi, tudi neustrezen transport, neustrezno skladiščenje in neustrezna embalaža, pogosto rokovanje predelovalcev hrane, posrednikov in trgovcev na debelo pa lahko povzroči dodatne izgube. Študije kažejo, da je živilo v povprečju rokovano 33-krat, preden pride do potrošnika v trgovini. Veliki večini tega bi se lahko izognili, če bi se odločali za lokalno pridelano hrano, saj je njena pot od pridelovalca do kupca bistveno krajša.

Veliko bi lahko za zmanjšanje zavržkov hrane storili tudi sami, kot posamezniki, saj slaba polovica vse zavržene hrane v smeteh konča kot posledica tega, da kupimo več živil, kot jih potrebujemo. Zato je pomembno, da obroke zase oziroma družino načrtujemo, da se v trgovino odpravimo siti in z nakupovalnim seznamom v rokah, da ne podležemo akcijam in posebnim ponudbam ter ne kopičimo hrane v shrambah in zamrzovalnih skrinjah, kjer nanjo nato pozabimo.

Če kupimo le to, kar res potrebujemo, lahko kupimo manj, to pa pomeni, da si lahko privoščimo kakovostnejšo in okusnejšo lokalno pridelano hrano. Hkrati tako poskrbimo, da velike količine naravnih virov ne bodo izkoriščene zaman.

Če želite o prednostih hrane iz naše bližine izvedeti več, obiščite spletno stran www.lokalna-kakovost.si.