Žamet in velur sta vodilna predstavnika tega novega vala opremljanja, ki svoje korenine išče v bogatih in razkošnih palačah italijanskih in francoskih vil iz obdobja renesanse, včasih pa tudi baroka in rokokoja. Trend razkošnih interjerjev na meji ali čez mejo kiča je najbolj izrazit v spalnicah in dnevnih prostorih, pogost pa je tudi tam, kjer ga ne bi pričakovali, denimo v kopalnicah.

Iskane imitacije marmorja

Kupci so še pred nedavnim povpraševali samo po običajnih belih ali temnih keramičnih ploščicah izrazito velikih ali zelo majhnih formatov, zdaj pa iščejo predvsem imitacije marmorja, kar je bilo še pred kratkim nezamisljivo. Podobno je s ploščicami z izrazito ornamentalnimi vzorci, ki leta niso bile iskane, zdaj pa jih arhitekti iščejo predvsem za ureditev restavracij in hotelskih vež pa tudi za domove, saj so zelo učinkovita dekoracija, ki lahko povsem preobrazi prostor. Na splošno pa je končni izbor za zasebna stanovanja in hiše vendarle precej bolj umirjen in zadržan.

Šesterokotne ploščice ne gredo v promet

Verjetno bi se le težko odločili svojo kuhinjo ali kopalnico opremiti z zelo ekstravagantnimi ploščicami, saj je treba upoštevati, da bodo kmalu prišle iz mode. Seveda pa si običajni lastniki domov ne morejo privoščiti stilske prenove na vsaki dve leti, zato ploščice v obliki šesterokotnika, čeprav so zelo v trendu, ne gredo ravno v promet. Enako velja za pipe v zlati barvi, pravijo prodajalci – kupci se zanje zanimajo, a redko kdo jih kupi. Večinoma izbirajo opremo enostavnih linij, preproste materiale in teksture, ki so zaradi nevtralnosti vedno prilagodljivi, to pravilo pa ne velja, ko gre za detajle.

Podobnost in za kanček različnosti

Pri detajlih in dekoraciji na splošno redko kdaj velja pravilo »manj je več«, to pa še posebno velja za sezonsko dekoracijo, s katero znamo dejansko pretiravati. Priporočilo notranjih oblikovalcev, ki ga velja vedno upoštevati, je – ne pretiravajte z različnimi barvami, materiali, teksturami in stili. Če mešate detajle različnih oblik in slogov, pazite, da so usklajeni po barvi in materialu. Načelo podobnosti in za kanček različnosti je zlato pravilo pri dekoraciji interjerja. Mi pa vam predstavljamo nekaj primerov notranje ureditve, s katero bi kaj hitro lahko prestopili v kraljestvo kiča.

Vir: www.budiin.hr