V svoji 34. izdaji je Cersaie privabil skoraj 900 razstavljavcev in okoli 100.000 obiskovalcev, ki so lahko občudovali parado ustvarjalnosti in novih tehnologij keramične industrije na eni ter raziskovanje starih, tradicionalnih rokodelskih tehnik na drugi strani. Prikazana ponudba jasno izkazuje zmožnost keramike, da odseva ne le razvoj stilov in modnih smernic, temveč tudi prepleta tradicijo z obeti za njeno prihodnost. Iz tega heterogenega talilnega lonca izhaja več trendov, ki bodo krojili svet sodobne keramike v naslednjem letu.

Po vzoru starih časov in rokodelskih mojstrov

Pod naslovoma vintage in nostalgija najdemo več zanimivih trendov, ki se poigravajo z vzorci in velikostjo ploščic. Gibanje art nouveau je navdihnilo številne kolekcije, ki uporabljajo črno in zlato barvo, ali pa so jim v navdih prefinjene teksture blaga. Modna sta videza damasta in brokata, največkrat s patino obrabe, ki se zgledujeta po starinskem oblazinjenju in obrabljenih tapetah. Še bolj značilne geometrijske oblike art decoja se ponašajo tako z vzorci kot z zanimivimi reliefi, njihove tridimenzionalne površine pa razkrivajo živahne skulpturne učinke. Ploščice lahko denimo prikazujejo čipko ali vzorec pletenih košar. Pojavljajo se tudi abstraktni vzorci v obliki tankih linij, kot bi jih slučajno zarisali s svinčnikom.

Tradicionalne oblike (šesterokotne ploščice in mozaik, zložen kot opeka) so čedalje bolj priljubljene, medtem ko se cementne ploščice vračajo v kolekcijah, ki oponašajo barve in vzorce iz preteklosti ter tako poudarjajo pomen rokodelstva. Še en pomemben vidik predstavljenih kolekcij je svetloba, vendar se ta ne osredotoča zgolj na sijaj zlata. Veliko je materialov, ki na površini ustvarjajo mavrične svetlobne učinke; barve se spreminjajo glede na kot opazovanja. Pomembno vlogo igrajo kovine, kot so baker, železo, srebro in bron, tako v kolekcijah, ki jih navdihuje klasika, kot v tistih, ki so bolj značilne za urbani slog. Okus po delavnici in garaži prinašajo ploščice z mokrimi in rjastimi učinki, vzorci opeke in betona močnih barv ter lesa, kombiniranega s kovinskimi lističi.

Videz obrabljenega lesa in nove tehnološke rešitve

Prav nič ne kaže, da bi ploščice, ki oponašajo les, šle v zaton; še več, izdelovalci še naprej eksperimentirajo z različnimi vzorci. V novih kolekcijah prevladuje videz naključno obrabljenega lesa, kar je rezultat digitalnih tehnologij, ki posnemajo izviren videz in občutek starega lesa. Prav tako v trendu so tako imenovani moški vzorci, ki zajemajo tradicionalno moške tkanine: tvid, pepita in prince of Wales ali celo geometrijske vzorce škotskega kara. Barve ustrezajo temu stilu in segajo od sive do različnih odtenkov modre, kavne in tobaka. V tej kategoriji najdemo tudi ploščice, ki jih navdihuje svet avtomobilov in motorizma, vzorci pa se zgledujejo po razkošni leseni in usnjeni notranjosti luksuznih vozil.

Zahvaljujoč potrošnikom, ki si želijo kakovostne opreme in udobja, gresta tehnologija in dizajn na področju kopalniške opreme z roko v roki. Nove trende navdihuje narava, saj sledijo njenim preprostim in mehkim oblikam ter izraznim barvam. Izdelovalci sanitarne opreme veliko pozornosti namenjajo okolju prijaznim in antibakterijskim materialom, učinkovitosti čiščenja in energijski varčnosti. Med predstavljenimi izdelki je bilo zato veliko straniščnih školjk brez roba, ki so lepega videza in jih je lahko očistiti. Barve od vedno priljubljene bele segajo tudi po sijajnih in mat odtenkih slivove, svetlo vijolične, peščene in temne modrovijolične barve mirte. Usklajene so s pohištvom, ki se s številnimi možnimi postavitvami prilagodi različnim prostorom, toplino in vzorce lesa pa dopolnjujejo visokotehnološki materiali.