Carlsen si je tretji zaporedni naslov svetovnega prvaka v šahu priigral po štirih partijah po pospešenem tempu. Norvežan, ki je znan po bolj agresivnem slogu in so mu hitre partije bolj pisane na kožo, je upravičil sloves ter osvojil tri od štirih partij, medtem ko je Rus uspel dobiti eno.

Priložnost za zmago po pospešenih partijah se je Carlsenu ponudila šele potem, ko sta izredno izenačena tekmeca odigrala 12 partij ob normalnem tempu, a sta si razdelila vsak po šest zmag.

Šahovski spektakel, ki je tokrat potekal v New Yorku, je po podatkih organizatorjev spremljalo šest milijonov gledalcev z vsega sveta. Na nekdanji tržnici za ribe na otoku Manhattan si je dvoboj ogledalo tudi več sto zagretih privržencev obeh šahistov. Za vstopnice so morali odšteti od 94 do 471 evrov, od tekmecev pa jih je ločilo zvočno nepredušno steklo.

Carlsen si je z zmago priigral najlepše rojstnodnevno darilo, kar so vedeli tudi njegovi podporniki. Po zmagi so mu ploskali in peli »Vse najboljše«. Novopečeni 26-letnik in nekdanji čudežni deček, ki je že pri trinajstih postal velemojster, je za tretji zaporedni naslov svetovnega prvaka osvojil 555.000 evrov, poraženi svetovni podprvak pa je domov odšel bogatejši za 455.000 evrov.