Predvolilna tekma za novega predsednika Nogometne zveze Slovenije (NZS) prehaja v sklepno fazo. Delegati z volilno pravico bodo 15. decembra za naslednika Aleksandra Čeferina izbirali med sedanjim podpredsednikom NZS Radenkom Mijatovićem in poslancem Socialnih demokratov Matjažem Nemcem. Nekdanji prvi človek NZS Ivan Simič in uvoznik banan Izet Rastoder sta se tekmi za vrh nogometne zveze odpovedala tik pred iztekom včerajšnjega roka za oddajo kandidatur.

Mijatović favorit nogometne oblasti

Vse kaže, da ima Radenko Mijatović dva tedna pred volitvami zagotovljeno zmago z veliko razliko. Predvčerajšnjim je tudi v intervjuju na teh straneh dejal, da glede na odzive s terena pričakuje zmago že v prvem krogu glasovanja. Naši sogovorniki trdijo, da si je odločilne glasove priboril po lobistični akciji, ko se je razpoloženje volilnega telesa v zadnjih dneh močno nagnilo na njegovo stran. Zanimivo je bilo predvsem v Medobčinski nogometni zvezi (MNZ) Ljubljana, ki ima na volitvah največ glasov (5). Po naših informacijah je Ivan Simič ravno v ljubljanski zvezi še pred dnevi užival večinsko podporo, a so delegati kasneje spremenili odločitev in skočili v Mijatovićev objem.

Simič je v začetku tega tedna opozoril, da so pritiskali na njegove podpornike, zaradi česar je razočarano odstopil od kandidature. Nekdanji šef slovenske in srbske davkarije ni ponudil konkretnih informacij o zakulisnih igrah, Mijatović pa ga je pozval, naj morebitne grožnje in pritiske prijavi policiji. »V MNZ Ljubljana bi se morali izreči o podpori kandidatom že pred dvema tednoma. Tedaj je Simič vodil z 11:4, a smo sestanek prestavili, ker so manjkali trije delegati. Zgolj v tednu dni se je zgodil nenaden zasuk, saj je Mijatović v MNZ Ljubljana prejel podporo dvanajstih članov, Simič pa je izgubil vse glasove,« je povedal eden od dobro obveščenih virov znotraj MNZ Ljubljana, ki se zaradi kočljivega položaja ni želel javno izpostaviti.

Po njegovih trditvah so Mijatovićevo kandidaturo favorizirali predvsem ljudje iz vplivne sodniške organizacije, s katero je kot nekdanji nogometni sodnik povezan tudi Mijatović, ki sicer zavrača namigovanja, da spada v sodniški milje. Kot pravi sam, ga v tekmi za predsednika NZS podpira sedanji šef Evropske nogometne zveze (Uefa) Aleksander Čeferin, ki mu je po septembrskem odhodu v Nyon zaupal položaj vršilca dolžnosti predsednika NZS. Očitno je Radenko Mijatović velik favorit oblasti v slovenskem nogometu, ki ga poskuša s položaja moči ustoličiti za četrtega predsednika NZS. Mijatović je v intervjujih za slovenske medije sicer jasno povedal, da namerava v primeru izvolitve nadaljevati delo minulih šestih let, ko je bil eden najzvestejših članov trdnega »Čeferinovega esteblišmenta«.

Nemec bo vztrajal do konca

Matjaž Nemec, edini Mijatovićev protikandidat, je kljub vsemu prepričan, da tekma za nogometni vrh še ni odločena. Kot nam je povedal, stavi predvsem na odkritost in transparentnost. O grožnjah in pritiskih v predvolilni kampanji ima kritično stališče. »Kdor nogometne delavce pred volitvami nagovarja z ostrimi besedami, ki so razumljene kot grožnje, bo v NZS tudi vladal na tak način. Verjamem Ivanu Simiču, da so se pritiski res dogajali,« je povedal Nemec, ki od kandidature ne bo odstopil, saj ne želi razočarati svojih podpornikov.

Nekaj dodatnega hrupa bi lahko v vroči kampanji za novega predsednika NZS povzročil znani trgovec z južnim sadjem in nekdanji predsednik NK Olimpija Izet Rastoder, a se za kandidaturo ni odločil, saj je ocenil, da so volitve »očitno odločene že vnaprej«. Rastoderjev predvolilni program je bil sicer zelo podoben Simičevemu, je pa medobčinskim zvezam in klubom med drugim obljubljal zajetno finančno pomoč. Govorilo se je, da so Rastoderjev vstop v tekmo za vrh NZS podpirali predvsem v Kopru.