Kakšen je odziv na parlamentarnih hodnikih na vašo kandidaturo?

Presenetilo me je, da sem dobil veliko pozitivnih misli iz vseh političnih družin. Odziv skušam razumeti kot vsebino povezovanja, kar je poslanstvo športa. Pod nogometno zastavo se vsi združimo in podpiramo slovensko reprezentanco. Takrat ni razlik.

Kaj meni Borut Pahor?

Predsednik države je eden največjih navijačev slovenskega športa. Ni mu vseeno, kaj se dogaja s športom. Slovenski nogomet je pred velikimi izzivi in priložnostmi tudi zaradi imenovanja Aleksandra Čeferina na najpomembnejši položaj v Uefi. Pričakujem, da bodo politični akterji tudi v prihodnosti stali ob strani vsem odločitvam, ki bodo v prid domačega športa.

Je vaše politično udejstvovanje sploh prednost v tekmi za vrh NZS? Ljudje so praviloma občutljivi, ko se politika vmešava v šport. Boris Popovič in Jani Möderndorfer vam ne olajšujeta dela.

Odvisno od posameznikov. Politični kolegi me poznajo predvsem kot človeka, ki politike ne razdvaja, ampak povezuje. Svojo politično funkcijo vidim kot veliko prednost. Navsezadnje znajo v tujini zelo dobro izkoristiti tovrstne povezave v športu.

Kaj je odločilo pri najavi kandidature?

Več dejavnikov. Evropa nam je priznala, da je Aleksander Čeferin iz Slovenije izvozil svežino. Ne predstavljam si, da bi NZS ostala v usklajenih okovih iz preteklosti. Spodbudila me je misel na novo energijo, ki jo je že Čeferin vpeljal v slovenski nogomet. Zaznal sem, da nogometno okolje v protikandidatih Radenku Mijatoviću in Ivanu Simiču ni prepoznalo bodočega predsednika NZS. Slovenski nogomet želi nadaljevati pot, ki smo jo izvozili v Evropo.

Kakšna je vaša konkretna vsebina?

Program bo temeljil na strategiji 2015–2020, ki je bila sprejeta že v Čeferinovem mandatu. Moja novost bi bil mentorski in pedagoški projekt za nogometaše od 15. do 19. leta. Mladi igralci se v odraščanju srečujejo z izzivi, kako uskladiti nogomet, šolo in družino. Klubi bi imeli po vnaprej določenih kriterijih in v dogovoru s starši pedagoga, ki bi skrbel za komunikacijo med izobraževalnimi institucijami, nogometom in družino. Nogomet ne proizvaja le nogometašev, ampak predvsem ljudi. Popolno podporo bi namenil kandidaturi za organizacijo evropskega prvenstva do 19 let, glavni projekt pa bi bil organizacija evropskega prvenstva do 21 let po letu 2025. To bi bil velik spektakel, saj bi s svetovnimi zvezdniki napolnili naše največje stadione.

Že, že. Kaj pa reševanje problematike?

Presenečen sem, da je eden od kandidatov v program zapisal uvrstitev na svetovno prvenstvo. Če je kdo sposoben dati zagotovilo za uvrstitev na mundial, sem ga pripravljen nemudoma podpreti. V nogometu je veliko izzivov, ki jim en sam človek ne bi mogel biti kos, zato sem privrženec ekipnega dela. Le skupaj lahko najdemo odgovore. Težave bomo lažje reševali z dvigom vrednosti lige, sodnikov, igralcev, trenerjev... Na stadione je treba privabiti družine, da bodo tekme postale družinski praznik. Za posamezne finančne segmente skrbijo institucije znotraj NZS, na čelu te organizacije pa mora biti človek, ki išče kompromise in rešitve.

Kako ocenjujete protikandidata?

Oba sta veliko naredila za nogomet, a se svet in šport izrazito spreminjata. Na globalni ravni so zaželeni novi prijemi, odnos do športa in ljudi je postal drugačen kot v preteklosti. S svojo svežino, idejami in znanjem ponujam nadgradnjo ponudbe, ki je že poznana. Sprejmem vlogo tretjega kandidata, resno pa sem razmislil, kakšne so moje možnosti za zmago. Dobil sem odziv, da potrebujemo svežino. Nisem povsem prepričan, da Mijatović spada v krog Čeferina, kakor tudi, da je Simič izrazito oddaljen od teh krogov. To zgolj kaže, da protikandidata ponujata predvsem krepitev že znanih vezi znotraj nogometa. Predstavljam diametralno nasprotno možnost, ki na neki način zadovoljuje apetite po svežini v nogometu. Moja najava kandidature je dodobra premešala karte. Kot tretji kandidat lahko ohranim pravo ravnovesje med klubi in sodniško organizacijo, prav gotovo pa tudi med trenerji. Ničesar ne skrivam. Želim igrati na karto odkritosti.

Kaj lahko obljubite v primeru zmage?

Da bom med vsemi akterji iskal kompromise, kar je največji izziv. Prva liga je v zadnjih letih postala izjemna odskočna deska za mlade igralce, kar je treba spodbujati in ohranjati. Na velikem odru zelo pogrešam prisotnost velikih mest, kot so Kranj, Murska Sobota, Ptuj, Novo mesto... Velik izziv je druga nogometna liga, ki mora biti oporna točka za mlade igralce.

Koga bo pred volitvami podprl Aleksander Čeferin?

Mislim, da se glede podpore sploh ne bo izjasnil. Njegovo mnenje je zelo pomembno, a se predsednik Uefe težko odloči glede politike nacionalnih zvez. Čeferin je dejal, da si ne predstavlja, da bi bil skregan z novim predsednikom NZS. Sam sem z njim vedno gojil dobre odnose. Čeferin nam mora biti kot vodilo in vzor, predvsem pa moramo njegovo funkcijo razumeti kot možnost za ustvarjanje novih priložnosti, ki je ne smemo zamuditi. Imam vizijo, da bi slovenski nogomet postal vodilni v jugovzhodnem delu Evrope.

Kako se boste lotili kampanje?

Moj adut je transparentnost, saj sem zaradi politične funkcije verjetno najbolj izpostavljen kandidat. Kampanja bo temeljila na odprtosti in iskrenosti. Vsem bom predstavil vizijo in vnesel kanček novosti. Medobčinske nogometne zveze, trenerska in sodniška organizacija bodo lahko sodelovale pri kreaciji mojega programa. Postavil bom okvir, doprinos s terena pa bo kreiral končni produkt, ki ga bom predstavil tik pred volitvami.

Boste takrat že izpostavili sodelavce?

Na podlagi vseh kandidatov in garniture v NZS bi rad našel ljudi, ki bodo kreirali pot nogometu. Ne dovolim si, da bi prevladala zgolj moja misel. Želim poenotenje v različnih mnenjih, kar bi lahko bila moja dediščina. Zelo pomembno je tudi mnenje manjših klubov, ki so generatorji velikih zgodb, kar me učijo osebne izkušnje.

Bi kot predsednik nogometne zveze ostali v politiki?

Bi. Posvetil bi se predvsem funkciji podpredsednika državnega zbora s poudarkom na predsedovanju v NZS. Morda bi deloval nekoliko drugače kot Aleksander Čeferin, saj bi vsem štirim podpredsednikom dodelil več pristojnosti. Želim povezati čim več ljudi, skupno energijo pa moramo prenesti tudi na funkcionarje, ki jih imamo v Uefi.