Uvod v sezono svetovnega pokala se za slovensko reprezentanco ni začel najbolj obetavno. Jakov Fak se je na včerajšnjem popoldanskem treningu skupaj s trenerjem Tomašem Kosom odločil, da tekme v Oestersundu še izpusti in se bolje pripravi za Pokljuko. Že v nedeljo v mešani štafeti ni bil zraven. Včeraj zvečer se je ponesrečil tudi uvodni nastop Teje Gregorin (61.) in Anje Eržen (62.) na posamični tekmi na 15 kilometrov. V vetru sta zgrešili po sedem oziroma osem od dvajsetih tarč. Slovenski tabor lahko včerajšnji dan kar pozabi.

Najboljši biatlonec reprezentance Fak se je že pred sezono trdno odločil, da bo ob nepopolni pripravljenosti in morebitnih težavah z zdravjem bolj skrbno in previdno odmerjal tekme. Pred desetimi dnevi je nastopil na dveh preglednih tekmah v Oestersundu, a ni bil »stari dobri Jakov Fak«.

V nedeljo so bili bolj optimistični. Dvanajsto mesto je bila bera slovenske mešane štafete (Teja Gregorin, Anja Eržen, Klemen Bauer, Rok Tršan), medtem ko je enojna štafeta (Anja Eržen, Miha Dovžan) končala kot 21. Bauer je dosegel osmi čas predaje, 35 sekund za najhitrejšim veteranom Olejem Einarjem Bjoerndalnom, kar je obetaven znak za današnjo dvajsetko. Rok Tršan je bil z le eno zgrešeno tarčo najboljši strelec slovenske četverice. »Treme ni, zdaj imam že tri tekme za sabo, tako da grem lahko sproščeno na štart,« je rekel Rok Tršan.

Dosežki z uvodnih tekem na Švedskem bodo deležni še večje pozornosti zaradi Pokljuke. Že naslednje prizorišče bo domače Rudno polje, kjer pospešeno dovažajo sneg z deponij na traso prog. Dosežki domačih biatloncev so pomemben dejavnik pri navijaškem obisku tekem pod Viševnikom. Ob Bauerju in Tršanu sta namesto Faka priložnost na startu uvodne dvajsetkilometrske preizkušnje dobila najmlajša, Miha Dovžan in Mitja Drinovec, ki sta napredek pokazala na tekmi IBU. Seveda je starodobna disciplina, ki je edina na sporedu biatlonskih tekmovanj od začetka, nekaj posebnega, še posebej za manj izkušene. Mimogrede, Gregorinovi včeraj niti to ni pomagalo. Dovžan in Drinovec sta vadila po programu Mihe Podgornika, zato bo njun doseg to zimo tudi ogledalo dela perspektivnega trenerja. Šibkost baze slovenskega biatlona je tudi v pomanjkanju vrhunskih domačih trenerjev. Tudi njihovi vzgoji je nekdanje vodstvo posvečalo malo pozornosti.

Dolgoletna posledica slabih strateških odločitev pri vodenju je tudi to, da vstopa slovenski biatlon v sezono le z dvema članicama, kar je bilo mogoče predvideti že leta. Zanimivo, da je kot mladinka biatlon trenirala tudi Eva Urevc, ki se je v karieri 2.0 lani vrnila v smučarski tek in se prebila v člansko tekaško reprezentanco A in tudi do nastopa v svetovnem pokalu v Ruki. Izbrala si je bistveno zahtevnejšo pot do uveljavitve. Nastopi in reprezentanca bi ji bili v biatlonu odrti na stežaj.

Po drugi plati je v nedeljo na dan mešanih štafet prišlo do edinstvenega primera v zgodovini svetovnega pokala, ko je ena tekmovalka nastopila kar na dveh tekmah svetovnega pokala v nekaj urah – Anja Eržen. Za Slovenijo so žrtvovanje Blejke, nastop štafete in tudi minimalna bera točk pomembni za Pokal narodov v luči kvot za nastop na olimpijskih igrah v Koreji 2018. Trpek spomin na Soči še tli. Povečana obremenitev Anji Eržen včeraj gotovo ni koristila.