Podjetja, ki se ukvarjajo z izdelavo domačih zdravstvenih pripomočkov, bi v kratkem lahko pokvarila enega najbolj ustaljenih načinov izostajanja od pouka. Saj se verjetno spomnite. Niste se učili za kontrolno nalogo, bili ste na vrsti za ustno izpraševanje ali pa ste se preprosto tisti dan želeli izogniti pouku. Da vam ni bilo treba v šolo, ste nekoč morali le stopiti po termometer in na enega od mnogih načinov dvigniti temperaturo nad 37 stopinj Celzija. Nekateri so termometre postavili nad žarnice, sveče, vžigalnike ali kakšen drug vir toplote. Spet drugi so konico termometra začeli drgniti ob kožo, da bi s pomočjo trenja dovolj dvignili živo srebro. Spet tretji so termometer zbijali v napačno smer. To je bila še posebno drzna strategija, saj se je v povezavi z njo šušljalo, da pokvari termometer.

Prvi udarec takšnim manipulacijam termometrov je bil izum električnega termometra, ki je temperaturo izmeril hitreje od tradicionalnih termometrov. Kljub temu je bil tudi ta lahko dodatno segret, le okno priložnosti je bilo krajše. V zadnjem obdobju pa so se na trgu pojavili novi modeli električnih termometrov, ki delujejo brezstično. Temperaturo izmerijo že v dveh sekundah in pol, natančnost pa se giblje znotraj 0,2 stopinje Celzija. Klasični termometri so medtem natančni znotraj 0,1 stopinje Celzija. Brezstični termometri so torej le minimalno manj natančni, a precej hitrejši in neprimerljivo priročnejši.

Naprave delujejo s pomočjo infrardečih termalnih senzorjev. Kot pojasnjujejo pri enem od izdelovalcev ARC, njihov brezstični termometer v dveh sekundah in pol izmeri 2500 meritev in izloči tiste, ki odstopajo. Preostale meritve razvrsti v 15 meritev temperature površine in dve meritvi temperature okolja, nato pa s pomočjo posebnih algoritmov izračuna pravilno telesno temperaturo.

Kdor bi želel pretentati tak termometer, bi torej moral najverjetneje dvigniti svojo telesno temperaturo. Kar je slabo za šolarje, ki želijo dobiti izgovor za manjkanje v šoli, pa je dobro za praktično vse druge. Brezstični termometri namreč rešujejo precej širok nabor težav. Kdor je poskušal izmeriti temperaturo bolnih malih otrok, ve, kakšne težave spremljajo ta podvig. Možnost, da prepričevanje otrok, naj so pri miru deset minut, vstavljanje termometrov v usta, ušesa ali drugam, nadomesti termometer, ki ga je treba zgolj za okoli tri sekunde približate otrokovemu čelu na nekaj centimetrov, je resnično izjemen napredek.

Brezstični termometri so koristni tako za neučakane odrasle kot tudi v bolnišnicah in zdravstvenih domovih. Še posebno ko ima zdravniško osebje opraviti z bolniki z nalezljivimi boleznimi. Brezstični termometer v teh primerih zmanjšuje nevarnosti širjenja okužb in stroškov preprečevanja tega. Koristna je tudi pri merjenju temperature bolnikov z opeklinami ali drugimi težavami s kožo, ki bi jo stični termometri dražili. Ker živimo v dobi interneta, so se pojavile zamisli, da bi brezstične termometre še nadgradili in povezali z zdravniškimi kartotekami bolnikov, ki so v bolnišnici, ali pa tudi bolnikov doma. Upamo, da ne bodo omogočili, da rezultate delimo tudi s prijatelji na facebooku in twitterju.