Pistacije lahko postrežemo kar tako, zelo prav pa pridejo tudi mojstru v kuhinji. Kadar jih postrežemo kar tako, se utegne poroditi večni problem, znan ljubiteljem zobanja pred televizorjem: po navadi si dajo na mizico pred foteljem prinesti skledico pistacij, ki jih bodo zobali ob svojem najljubšem programu in svojem najljubšem napitku. Težava pa nastopi, ker si gledalec po navadi pozabi dati prinesti še drugo skledico za luščine in te zato pristanejo v isti skledici skupaj s še celimi pistacijami. Ko se ravnovesje med slednjimi in luščinami prevesi v premoč luščin, je iz kupa slednjih ker zamudno izbezati kakšno celo… Pomislite torej na dodatno skledico, ko pridejo obiski.

Kdor pa ima vsaj malo volje in dovolj učakane goste, ki se jim nikamor ne mudi, lahko s pistacijami pripravi tudi kaj boljšega. Resda pistacije pri nas uporabljamo predvsem kar tako, za grizljanje ob pijači ali pred televizorjem, v naših kuhinjah pa niso ravno najpogostejša surovina. Ob njih večina najprej pomisli kvečjemu na zelenkast sladoled pri svojem najljubšem slaščičarju, resnejši sladkosnedi morda na zelene turške baklave, ampak iz teh drobnih oreškov je mogoče pripraviti še marsikatero imenitno jed. Pistacije lahko v trgovinah kupimo večinoma že pražene in slane, celo olupljene, neprimerno bolje pa je, če jih na tržnici kupimo surove in jih doma spražimo v pločevinasti ali litoželezni ponvi! Iz takšnih pistacij lahko pripravimo sladka peciva, pri katerih z njimi nadomestimo katere koli druge oreške, spečemo lahko denimo pistacijevo potico ali najrazličnejše piškote. Za slane jedi je iz pistacij najpripravneje najprej narediti pesto. Pri tem lahko uporabimo že slane pražene pistacije iz trgovine, ki jim dodamo na kocke narezan trdi sir, denimo parmezan ali zbrinc, šop bazilike (zdaj resda ni sezona zanjo, ampak obnese se tudi rukola ali kakšna druga podobna zel), oljčno olje, česen in sol po okusu. Vse skupaj temeljito zmečkamo v pesto ali v sekljalniku zmeljemo v gosto kremo (gostoto uravnavamo s količino olja), s katero zabelimo testenine, pečeno meso in nekatere ribe, popečene kruhke za prima slani prigrizek in podobno. S pestom lahko celo premažemo testo za pico in z njim v celoti ali delno nadomestimo paradižnikovo omako. Temu seveda prilagodimo nadev, imenitno se obnese iz mocarele in nasekljanih sušenih paradižnikov, ki jim za sočnost dodamo nekaj kolobarjev svežih. Zelo zanimivo je drevo pistacije, ki rodi te slastne majhne oreške. V resnici je sorodnik navadnega oreha in izvira z jugozahoda Azije. Lupina ploda se že na drevesu odpre z značilnim zvokom in legenda pravi, da če zaljubljenci stojijo pod drevesom in to odpiranje poslušajo, jim prinaša srečo. Poleg sreče in odličnega okusa nam pistacija menda prinaša tudi zdravje, saj naj bi po trditvah strokovnjakov med drugim ugodno vplivala na raven holesterola… Kakor koli že, s pistacijami lahko v kuhinji ustvarjamo vse leto in zagotovo vam bo pogodu katera od jedi po naslednjih receptih.

Losos s pistacijami

Potrebujemo: 500 g filetov lososa, 1 gomolj koromača, 1 krompir, 1 korenček, 20 črnih oliv, sveže mlet poper, morsko sol, oljčno olje, veliko pest surovih pistacij, 200 g domače skute, bučno olje.

Priprava: Visok pekač obložimo s papirjem za peko, dno pokrijemo s kolobarji koromača ter tenkimi rezinami krompirja in korenčka ter rahlo posolimo. Na to položimo oprane in osušene filete lososa s kožo navzdol, okoli nadevamo olive, ribo pokapamo z oljčnim oljem ter malo popopramo. Pekač tesno pokrijemo z aluminijevo folijo (jedi se ne sme dotikati), ki jo po robovih zatesnimo. Za 40 minut porinemo v pečico, ogreto na 200 stopinj. Medtem v suhi pločevinasti ponvi med mešanjem rahlo opražimo pistacije in na dva velika krožnika nadevamo skuto. Nato s pekača odstranimo folijo in ga vrnemo v pečico, vključeno na infra žar, še za nekaj minut. Nato vsebino pekača zložimo na krožnike poleg skute, ki jo posujemo z zdrobljenimi pistacijami in pokapamo z bučnim oljem! Postrežemo z izbranim vinom.

Keksi s pistacijami

Potrebujemo: 50 dag moke, 6 žlic sladke smetane, 10 dag rjavega sladkorja v prahu, 4 rumenjake, 26 dag masla. Za nadev še 10 dag rjavega sladkorja v prahu, 3 beljake, 20 dag mletih, neslanih pistacij.

Priprava: Dobro zmešamo moko, sladko smetano in rumenjake. Dodamo še maslo, narezano na koščke, in sladkor ter pregnetemo. Testo zavijemo v folijo ter damo za dve uri v hladilnik. Za nadev stepemo sneg, ki mu dodamo sladkor v prahu. V stepen sneg nato narahlo umešamo sesekljane pistacije. Nato testo razvaljamo in izrežemo kroge premera približno 5 centimetrov. Na vsak krog damo žličko nadeva in ga zvijemo v tulec. Tako narejene tulce damo na pekač, obložen s papirjem za peko, in jih pri 180 stopinjah pečemo okoli 20 minut.