Moralno pogrezanje mariborske univerze bi se danes utegnilo nadaljevati na seji senata. Na dnevnem redu je namreč predlog, da naj se Klavdija Logožarja, razvpitega bivšega dekana ekonomsko-poslovne fakultete (EPF), povzdigne v naziv rednega profesorja.

Ta predlog sklepa je vodstvo univerze umestilo na dnevni red, čeprav je habilitacijska komisija prej s štirimi glasovi za in enajstimi proti zavrnila soglasje k Logožarjevi izvolitvi v naziv. Med tistimi štirimi, ki so v komisiji glasovali za, naj bi bil tudi rektor Igor Tičar.

Uživa podporo rektorja in prorektorja

Tudi sicer Logožar uživa naklonjenost univerzitetnega vodstva. Strokovni poročevalec v habilitacijskem postopku je bil mariborski prorektor Žan Jan Oplotnik, Logožarjev dolgoletni prijatelj in profesorski kolega, ki je odigral ključno stransko vlogo v aferi, po kateri je priimek nekdanjega dekana EPF postal sinonim za skrajno neetično ravnanje v akademski sferi. Oplotnik in oba hrvaška poročevalca so spisali pozitivna mnenja o Logožarjevih znanstvenih, strokovnih, pedagoških in vodstvenih sposobnostih. Zato so vsi trije predlagali, da naj se ga imenuje v naziv rednega profesorja za področje mednarodne ekonomije in poslovanja.

Zavržnih dejanj nekdanjega dekana EPF trojica v svojih poročilih ni omenila niti z besedo. K Logožarjevi kandidaturi za rednega profesorja je soglasno pozitivno mnenje dal tudi osemčlanski študentski svet EPF.

Zadnjo besedo v postopku bo danes imel senat univerze, katerega član je tudi Logožar. Z glasovanjem bodo odgovorili tudi na vprašanje, ali nekdanji dekan izpolnjuje vse predpisane pogoje, med katere sodi tudi izpolnjevanje 8. člena akta o merilih za volitve v nazive. V njem piše sledeče: »Pri izvolitvi kandidata v naziv pristojni organ univerze upošteva tudi osebno, moralno in etično primernost kandidata ter prispevek kandidata k ugledu Univerze v Mariboru.«

Spomnimo: Logožar je leta 2008 ukradel celotno avtorsko delo svoje študentke, katere mentor je bil pri pisanju diplomskega dela. Njeno diplomsko delo je od začetka do konca prepisal v svoji študiji, ki jo je za 24.000 evrov prodal Darsu.

V ponedeljek napovedan protest

Zgražanj nad dogajanjem na univerzi tudi v primeru Logožarjeve neizvolitve ne bo konec. Prihodnji ponedeljek, pet minut pred dvanajsto, je pred rektoratom Univerze v Mariboru napovedan protest uslužbencev in študentov. Zbrali se bodo zaradi nedavnih dejanj mariborskega rektorja Igorja Tičarja.

Ne samo da rektor ni sankcioniral svojega tesnega sodelavca Teodorja Lorenčiča v primeru spolnega nadlegovanja in mobinga nad zaposlenimi, temveč je izbrisal delovni mesti obeh žrtev, ki sta Lorenčiča prijavili, in jima ponudil deset plačnih razredov nižji nadomestni delovni mesti. Rektor je pred dnevi še vložil zasebno kazensko ovadbo in odškodninsko tožbo zoper univerzitetno sindikalistko Marijo Javornik Krečič, ki vztrajno opozarja na hude kršitve in se bori za izenačevanje pravic zaposlenih na Univerzi v Mariboru.

Rektor ji očita kaznivo dejanje razžalitve, ki ga naj bi zagrešila s tem, ko je za časnika Dnevnik in Večer komentirala Tičarjeva sporna ravnanja. »Da se mora rektor neke javne univerze posluževati tako radikalnih preganjanj sindikalnega delovanja, kot je kazenski pregon njegovega predstavnika, je skrb vzbujajoče. Kaže namreč na popolno nerazumevanje vloge sindikata kakor tudi na nenavadno pojmovanje univerze kot take.«

»Stališča sindikata se zaradi rektorjeve poteze seveda ne spreminjajo,« poudarja predsednica visokošolskega sindikata VSS. »Imam še dovolj energije za razprave z rektorjem o seksizmu in medgeneracijskem sobivanju na univerzi. Škoda, da je rektor za lokacijo teh razprav izbral sodišče, jaz bi se raje odločila za katerega izmed univerzitetnih organov.«

Na ponedeljkovem protestu bodo Študentsko društvo Iskra in druge sodelujoče nevladne organizacije opozarjali na vsesplošen molk akademske skupnosti, ki naj bi bil posledica zanemarjanja kritične družbene vloge intelektualcev in univerze, strah pred izgubo službe in povračilnimi ukrepi.