Ana Drev je na tretji tekmi sezone s šestim mestom v veleslalomu dosegla najboljšo žensko alpsko smučarsko uvrstitev v tej zimi. Ta čas najboljša slovenska alpska smučarka je v Killingtonu dosegla svojo tretjo najboljšo uvrstitev v karieri, saj je bila doslej dvakrat boljša le v minuli zimi, ko je dosegla dve drugi mesti. Drevova je bila edina slovenska veleslalomistka s točkami svetovnega pokala, saj je Tina Robnik, ki je prvič nosila startno številko v elitni trideseterici, odstopila na prvi progi, Katarina Lavtar in Ana Bucik pa sta bili prepočasni za uvrstitev na drugo progo.

Vzhodni del ZDA je tekme svetovnega pokala v alpskem smučanju dočakal po več kot 25 letih, gledalci pa so najboljšim tekmovalkam na svetu pripravili izjemen sprejem. Več kot 16.000 se jih je zbralo na sobotnem veleslalomu, čeprav so bile vremenske razmere v ameriški zvezni državi Vermont zelo slabe. Visoke temperature, megla ter dež in sneg so bili krivi za to, da je imela na prvi progi vsaka startna številka slabše razmere.

Ana Drev optimistična

»S šestim mestom sem zelo zadovoljna, saj mi nobena od voženj ni najbolje uspela. Zato sem lahko pred nadaljevanjem sezone optimistična, saj se zavedam, da bom, če mi uspeta dve boljši vožnji kot v Killingtonu, uvrščena precej višje. Veselim se tudi, da si bodo tekme v nadaljevanju sezone hitreje sledile,« je iz Killingtona sporočila Ana Drev. »Kot sem napovedal pred veleslalomom, smo imeli višje ekipne cilje. Ana Drev je tekmovala odlično, manjkala ji je le še pika na i, saj ji ni veliko manjkalo do zmagovalnih stopničk. Ana je na drugi progi v zgornjem delu naredila dve manjši napaki, ki sta jo vrgli iz ravnotežja, v spodnjem delu pa je imela malo rezerve. Še lani v tem času se je Drevova stežka uvrščala v finale, v tej sezoni pa je dobro formo prikazala že na začetku,« pravi glavni ženski trener Denis Šteharnik.

Po skoraj treh letih se je na najvišjo stopničko povzpela Tessa Worley, sijajna veleslalomistka, ki je znala v svoji paradni disciplini premagovati tudi Tino Maze. Francozinja z novozelandskimi koreninami si je zmago priborila na drugi progi, ko je v težkih razmerah z napadalnim smučanjem prehitela Nino Löseth, ki je izkoristila startno številko 1. Druga največja junakinja sobotne preizkušnje je bila Sofia Goggia, ki se je s startno številko 18 prvič uvrstila na zmagovalni oder, potem ko je na prvi progi dosegla 14. čas. »Dolgo je že minilo od zadnjih stopničk. Po pravici povedano pa nisem pričakovala, da se bom tako hitro po poškodbi vrnila na najvišjo stopničko. Tekma je bila specifična in mislim, da nobena od tekmovalk ni imela najboljših občutkov,« se je veselila Tessa Worley.

Mikaela Shiffrin se je izenačila z Eriko Hess

Potem ko so navijači v Killingtonu že v soboto pričakovali zmago Mikaele Shiffrin, so navdušenje dočakali že naslednji dan. Američanka se je zelo veselila tekme v Vermontu, kjer je obiskovala gimnazijo. Na slalomu je imela s startno številko 1 veliko prednost pred tekmicami, ki jo je s pridom izkoristila ter dosegla 21. slalomsko zmago. Na večni lestvici se je na tretjem mestu izenačila s Švicarko Eriko Hess, medtem ko imata za zdaj varno prednost Avstrijka Marlies Schild in Švicarka Vreni Schneider s 35 in 34 slalomskimi zmagami.

Slovenska slalomska nastopa sta se končala po željah. Ana Bucik je s 13. mestom izenačila svojo najboljšo uvrstitev v karieri, Maruša Ferk pa je bila dvajseta. Novogoričanka je z drugim časom druge proge napredovala za deset mest, Maruša Ferk s tretjim pa za osem.

Svetovni pokal v alpskem smučanju se bo za ženske nadaljeval v Lake Louisu, kjer bosta v petek in soboto prva smuka sezone, v nedeljo pa še superveleslalom. Kot kaže, bodo kanadski organizatorji po odpovedi moških tekem vendarle izpeljali ženske preizkušnje v hitrih disciplinah. Izmed Slovenk bo na startu le Ilka Štuhec, medtem ko se bodo vse druge po tekmah v Killingtonu vrnile v Evropo. Moški bodo konec tedna tekmovali v Val d'Iseru, in sicer v petek v superveleslalomu, v soboto v smuku in nedeljo v veleslalomu.