Boj za zmagovalne stopničke je bil na uvodnih dveh slalomih sezone v Leviju zanimiv, manj pa boj za zmagi. Američanka Mikaela Shiffrin in Avstrijec Marcel Hirscher, favorita za veliki kristalni globus, sta bila razred zase in sta se veselila prvih zmag sezone v veličastnem in šampionskem slogu. Tekmeci bodo morali garati, da se jima bodo približali, kaj šele dohiteli in prehiteli.

Na moški preizkušnji je bil najopaznejši napredek Avstrijcev. Njihovi uspehi so v zadnjih sezonah sloneli zgolj na Hirscherju, tokrat pa so uprizorili izjemen moštveni napad, po katerem bi lahko dosegli celo trojno zmago, če Marco Schwarz, drugi po prvi progi, ne bi odstopil. »Zahvaljujem se kolegom, s katerimi sem v zadnjih tednih opravil nekaj kakovostnih treningov in primerjav,« je bil po vnovičnem uspehu skromen in hvaležen Marcel Hirscher, čigar nastop je bil zaradi vnetja srednjega ušesa vprašljiv do zadnjega dne. Epilog pa je bil, da je razlika do drugouvrščenega rojaka Michaela Matta, mlajšega brata nekdanjega asa Maria, znašala sekundo in 30 stotink, kar je največ doslej v zgodovini tekem v Leviju. Jelenčku, ki ga dobi vsak zmagovalec, a ga mora pustiti na Finskem, je dal petkratni zmagovalec skupnega seštevka svetovnega pokala ime Leo, potem ko je pred leti prvega poimenoval Ferdinand. Hircher je na Finskem dosegel jubilejno 40. zmago v svetovnem pokalu in se na petem mestu večne lestvice izenačil s Švicarjem Pirminom Zurbriggnom.

Dobra in slaba ameriška vest

Na Laponskem nad polarnim krogom je Shiffrinova dobila močno konkurenco, a je še vedno korak pred tekmicami. »Dobila sem resno opozorilo, da moram garati za uspehe,« se zaveda 21-letna Mikaela Shiffrin, ki je dosegla že dvajseto slalomsko zmago svetovnega pokala. Američani so konec tedna izvedeli tudi slabo novico, da si je Lindsey Vonn na treningu v Copper Mountainu zlomila roko in morala v Vailu na operacijo. Le-to je prestala brez zapletov, koliko časa bo odsotna z belih strmin, pa se ta čas še ne ve.

Med novimi imeni si velja zapomniti 22-letnega Norvežana Kristofferja Jakobsena, ki je na slalomskem debiju svetovnega pokala s številko 66 zasedel dvanajsto mesto. S šestim mestom in prvo uvrstitvijo med najboljšo deseterico je nase opozoril tudi 19-letni Britanec Dave Ryding. Pri ženskah je bila med novimi imeni s petim mestom junakinja slalomskega uvoda 23-letna Norvežanka Maren Skjöld. Le mesto slabša je bila 18-letna Švicarka Melanie Meillard, ki se je pred tremi tedni v Söldnu z 18. mestom prvič uvrstila med dobitnice točk. Za največje razočaranje uvodne preizkušnje pa je poskrbel Rus Aleksander Horošilov, ki se s startno številko 1 ni uvrstil na drugo progo, ob tem da ni naredil nobene večje napake.

Slovenci brez presežkov

Slovenski izkupiček je bil v skladu s pričakovanji dokaj skromen in brez presežkov, za kakršnega je na uvodnem veleslalomu sezone poskrbel Žan Kranjec s četrtim mestom v Söldnu. Za najboljšo uvrstitev konca tedna je z 18. mestom poskrbela Ana Bucik, točke pa je s 23. mestom osvojila še Maruša Ferk. Žan Kranjec je prve slalomske točke s startno številko 80 zgrešil za 22 stotink, Štefan Hadalin je bil precej slabši, medtem ko je Meta Hrovat odstopila.

»Še na treningih se ne dogaja, da bi Hadalin za Kranjcem zaostal za šest desetink. Štefanu se je nastop ponesrečil, saj je na progi z malo odstopi naredil preveč napak, da bi se uvrstil na drugo progo. Z nastopom Žana sem zadovoljen, saj je bil eden njegovih najboljših slalomskih,« je moški del ocenil trener Klemen Bergant. »Da sta Ana in Maruša s povprečnima vožnjama brez težav med dobitnicami točk, je napredek v primerjavi z lansko sezono, ko sta se morali za uvrstitev med najboljšo trideseterico bolj bojevati. Levi je pokazal, da obe še nista v pravi formi, saj na določenih odsekih preveč zaostajata za najboljšimi. Čaka nas veliko dela in moramo stopnjevati pripravljenost,« pravi ženski trener Denis Šteharnik.

Prihodnost svetovnega pokala v alpskem smučanju, ki bi se moral nadaljevati čez slaba dva tedna, je zaradi pomanjkanja snega v Severni Ameriki negotova. Naslednje tekme svetovnega pokala v Lake Louise in Killingtonu so namreč vprašljive. Z odločitvijo snežne komisije Mednarodne smučarske organizacije bo tudi znano, kje se bodo v prihodnjih dneh in tednih nahajali slovenski tekmovalci.