Večina posameznikov se z vadbami ukvarja in jih izvaja nestrokovno, včasih tudi brez pravilno zastavljenega cilja in najpogosteje brez sprememb v svoji prehrani. Velikokrat se zgodi, da zaradi slabih izkušenj in poškodb prehitro odnehajo z vadbo. Pri moških je sicer glavna motivacija in poudarek večinoma na pridobivanju mišične moči in mase, pri ženskah pa izguba telesne maščobe in oblikovanje telesa. »Želimo si, da bi se vadeči zavedali pomena strokovnega nadzora pri izvedbi treninga, saj prisotnost licenciranega strokovnjaka zagotavlja varnejšo in kvalitetno vadbo, kar zagotavlja zmanjševanje negativnih posledic, ki nastanejo zaradi nepravilne izvedbe vaj,« pravi predsednik Fitnes zveze Slovenije Dušan Gerlovič.

Na kongresu o trendih in novostih v industriji fitnesa

Na kongresu bodo predstavljene različne novosti v industriji fitnesa, v kateri je vse večji poudarek tudi na zdravi prehrani. Kongres bo pokril kar 44 različnih tematik, več kot 450 udeležencev bo v štirih dvoranah lahko prisluhnilo 32 domačim in tujim strokovnjakom, ki bodo predstavili in praktično prikazali novosti na več področjih, od pilatesa in fitnesa do skupinske vadbe fitnesa in poslovnih modelov v tej industriji. Čaka jih tudi pester sejemski del, kjer se bodo predstavile različne slovenske poslovno-športne organizacije. Prisotna bosta tudi ambasadorja letošnjega kongresa, Jana Morelj in Matjaž Nemec, ter častni pokrovitelj, predsednik državnega sveta Republike Slovenije Mitja Bervar.

Trenerji vsako leto podaljšujejo licenco

Da se izognemo poškodbam in tudi hitreje dosežemo pozitivne rezultate vadbe ter zadane cilje, je torej nujen strokoven pristop. V Sloveniji trenerje s področja fitnesa izobražujeta Fakulteta za šport (Univerza v Ljubljani) in Pedagoška fakulteta (Univerza v Mariboru). Strokovno usposabljanje in licenciranje izvaja Fitnes zveza Slovenije. Vsi, ki pridobijo strokovno usposobljenost ali ustrezno izobrazbo, morajo pridobljeno licenco podaljševati vsako leto. Po evidenci Fitnes zveze Slovenije je strokovno usposobljenih (s podaljšano licenco) trenutno 618 oseb. V zadnjih dveh letih je vidno naraslo povpraševanje za strokovno usposabljanje in licenciranje na področju fitnesa med ženskami, katerih delež znaša okoli 30 odstotkov.