Vsakdo, ki resnično ceni svoje knjige, lahko najde ustvarjalne in s prostorom varčne rešitve za razkazovanje priljubljene knjižne zbirke, ne da bi bil dom videti zatrpan in v neredu. Nekaj vam jih predstavljamo v nadaljevanju.

Police, police, police

V trgovinah najdemo širok spekter polic različnih velikosti in oblik, ki vam pomagajo prihraniti prostor – tudi v sicer neuporabljenih kotih. Zadnje čase so zelo priljubljene tako imenovane plavajoče police, ki so brez nosilcev pritrjene neposredno v steno. Nanizajte jih na prost zid v želeni dolžini in višini. Kdo pravi, da morajo biti knjige nanizane vodoravno? Omislite si omarico s policami, ki jo na steno namestite navpično. Pazite, da izberete police z dovolj veliko nosilnostjo; mnogi poličniki so namenjeni zgolj za shranjevanje zgoščenk, zato prenesejo le lahke knjige, kot so žepnice, pod težjimi pa slej ko prej klonejo.

Pod stropom, ob oknih, nad posteljo

Ne razmišljajte le o razkošnih knjižnih omarah, temveč poglejte za drugimi možnostmi shranjevanja knjig v domu. Mogoče pa imate neizkoriščen prostor pod stopnicami, ki ga zlahka spremenite v knjižnico. Če vam ni odveč, da morate po knjigo splezati na stol ali lestev, police namestite pod strop, da izkoristite sicer neizkoriščen prostor. Prostor za knjige lahko z dodatnimi policami naredite tudi v garderobni sobi ali pa knjižne police namestite okoli oken. Prostor zanje najdete še nad sedežno garnituro, nad posteljnim vzglavjem ali v omarici ob vznožju postelje. Če živite v stanovanju z odprtim načrtom, uporabite odprte knjižne omare kot zaslone za funkcionalno razdelitev prostorov.

Knjižne police kot del pohištva

Izvirna in zanimiva rešitev za shranjevanje knjig so police, »vgrajene« v pohištvo, na primer v podnožju ali na obeh koncih postelje ali počivalnika. Takšno pohištvo vam natanko po vaših željah in merah izdela po naročilu mizar, lahko pa ga tudi kupite, čeprav ga boste morali malce bolj iskati – še najlažje po spletu. Pomagate si lahko še z ožjimi omaricami s policami, ki jih postavite ob vzglavje postelje ali ob steno, kamor je prislonjen kavč.

Vir: www.helium.com