Nevsakdanji prizor, kakršnih pa bo najverjetneje v prihodnje vse več, je včeraj dopoldan pritegnil pozornost enega od občanov Vranskega. Ta je dvajset minut po 10. uri dopoldan opazil, da je tik ob avtocesti, malo naprej od cestninske postaje Vransko v smeri Ljubljane, ustavilo večje kombinirano vozilo. Takšno brez stekel, običajno z njimi prevažajo večje tovore. Najbrž je prvi hip pomislil, da gre za kakšno tehnično okvaro, da je počila guma ali kaj podobnega. Potem pa je sledilo presenečenje. Iz vozila so začeli skakati ljudje. Ne eden, dva ali trije, temveč deset, dvajset ali še več. Na koncu se mu je zdelo, da jih je bilo vsaj 30, morda tudi več. Vsi so začeli teči proti zaščitni mreži ob avtocesti, jo preplezali in jo na drugi strani ucvrli v bližnji gozd.

Iskali so tudi prevajalce

Občan ni odlašal, poklical je policiste in jih obvestil o videnem. Policisti so prihiteli na kraj, a so naleteli le na prazno kombinirano vozilo z madžarskimi registrskimi tablicami. Kot je povedala tiskovna predstavnica Policijske uprave Celje Milena Trbulin, so se policisti nemudoma razkropili po okolici Vranskega, da bi prebežnike, ki so bežali v manjših skupinah, čim prej odkrili. »Iskalo jih je več policijskih patrulj, ki so na območju Šmatevža našle 31 ilegalnih prebežnikov. Po prvih podatkih gre za državljane Afganistana in Pakistana. Policisti so na območju Vranskega odvzeli prostost še štirim osebam, ki naj bi sodelovale pri organizaciji prevoza teh prebežnikov,« je povedala Trbulinova in več podrobnosti napovedala za danes.

Kot nam je še uspelo izvedeti, so policisti zadnjih pet pobeglih prebežnikov odkrili popoldan, vse pa so privedli na policijsko postajo v Žalcu. Policisti so morali najprej poiskati prevajalce, da so sploh lahko začeli postopke. Noč je tako večina preživela v Žalcu, v nadaljevanju pa bodo tiste, ki bodo zaprosili za azil, odpeljali v center za tujce, preostale pa bodo vrnili v državo, iz katere so ilegalno prispeli v Slovenijo.

Zahvala obveščevalcu

A tudi to, kje naj bi prečkali državno mejo, policisti še ugotavljajo. Zelo verjetno je, da je šlo za ilegalni prehod zelene meje. Organizatorji oziroma tihotapci z ljudmi namreč običajno ljudi pripeljejo v bližino državne meje in jih nato izpustijo, da mejo peš prečkajo sami. Seveda tam, kjer ni mejne kontrole in kakšnih drugih fizičnih preprek. Sami medtem s praznim kombiniranim vozilom mejo prečkajo legalno na enem od mejnih prehodov, nato pa prebežnike spet počakajo, da skupaj nadaljujejo pot. Policisti so prebežnike oskrbeli s hrano in pijačo, izrazili pa so tudi zahvalo občanu, ki jih je o nenavadnem dogajanju hitro obvestil. Njemu gre zato tudi zasluga, da jim v tem primeru ni uspelo najti le vseh prebežnikov, pač pa tudi njihove tihotapce. Izkazalo se je, da imajo nelegalno trgovino z ljudmi na vesti trije Romuni in državljan Afganistana. Vse štiri so policisti pridržali, od zaslišanja pri preiskovalnem sodniku pa bo odvisno, kakšna bo njihova usoda.