Vrhunsko domovanje milijarderja in njegove družine na Peti aveniji prekaša uradno domovanje ameriških prvih mož tako rekoč v vseh pogledih. Prva ameriška družina se bo morala zadovoljiti z nekoliko skromnejšo opremo Bele hiše, v kateri celo ni zaželeno oziroma dovoljeno preveliko spreminjanje. Trumpovi zato v njej ne bodo mogli posnemati svojega sedanjega doma, ki se s svojim bogatim interjerjem navdihuje po Versajski palači.

Osupljiv razgled in še bolj osupljiva notranjost

Luksuzno stanovanje v New Yorku v treh etažah, ocenjeno na okoli 100 milijonov dolarjev, je Trumpov dom od leta 1983, ko je bil nebotičnik zgrajen. Predsedniški družini ponuja osupljiv pogled na Centralni park in Manhattan, toda še mnogo bolj osupljiva je notranjost – začenši z zlatimi in diamantnimi vhodnimi vrati, ki pozdravijo obiskovalce. Bleščeč notranji dizajn se nadaljuje z marmornatimi stenami in okrašenimi stropi, ki so poslikani s prizori iz klasičnih grških mitov.

Rezidenco je opremil oblikovalec Donghia

Popolna eleganca Trumpove rezidence je kreacija zdaj že pokojnega oblikovalca Angela Donghiaja, ki bil znan tudi kot »Saint Laurent kavčev«. Proslavljeni notranji dekorater je postal slaven v sedemdesetih in osemdesetih letih prejšnjega stoletja, ko so ga najemali klienti z A-lestvice, kot so modni oblikovalec Ralph Lauren, televizijska voditeljica Barbara Walters, igralki Mary Tyler Moore in Liza Minelli ter glasbenika Neil Simon in Diana Ross. Za svoje delo je prejel več nagrad, med drugim nagrado tommy za dizajniranje tkanin.

Slog po navdihu Sončnega kralja

Ko je Donghia ustvarjal popolno luksuzno stanovanje za Donalda Trumpa, je imel, ko je izbiral pohištvo in tekstilne dodatke, v mislih francoskega kralja Ludvika XIV. Sončni kralj je bil primeren navdih za poslovneža, ki je s svojimi podjetji zgradil lasten »imperij«. Monarh je bil znan po tem, da je imel rad razkošno okrasje. Skromno lovsko kočo svojega očeta je spremenil v Versaj, največjo in najlepšo palačo, ki ji v svetu ni primere. To je bil v času Ludvika XIV najbogatejši in najbolj dekadenten dvor, Trumpova rezidenca pa ga posnema tako po bogatem lesenem pohištvu kot po zlatih, srebrnih in bronastih detajlih.

Zlato okrasje na vsakem koraku

Slog francoskega dvora odseva v 24-karatnih zlatih okrasih na stropih, kristalnih lestencih, z zlatim robom okrašenih kozarcih in zlatih krožnikih. Zlatega okrasja pa s tem še zdaleč ni konec – svetilke, vaze, stenske obrobe in celo kipi ustvarjajo popolno podobo vrhunske moderne palače. Trumpov okus za umetnine izkazujejo dragoceni kipi, kot je kip Zeusovega sina Apolla, in grški vazi v atenskem slogu, ki v popolni simetriji kraljujeta nad kaminom iz belega marmorja. Razkošno dekoracijo dopolnjujejo družinske fotografije Trumpovih v dragocenih okvirjih.

Vir: www.dailymail.co.uk