Pri vseh treh nasvetih za čiščenje velja, da morate učinkovino pustiti delovati 10 do 15 minut, nato pa fuge očistite z gobico ali staro zobno krtačko. Stara zobna krtačka se še bolje obnese, saj z njo odstranite prav vso umazanijo.

Pecilni prašek in voda

Za prvo idejo potrebujete pecilni prašek in vodo. Vodo dolivajte počasi, dokler ne dobite srednje goste zmesi. Nato s staro zobno krtačko nanesite zmes na fuge in pustite delovati 10 do 15 minut. Po tem času dobro zdrgnite fuge z gobico ali krtačko in sperite z vodo.

Soda bikarbona, alkoholni kis in voda

Za drugo idejo potrebujete sodo bikarbono, alkoholni kis in vodo. V skodelico sode vmešajte nekaj žlic alkoholnega kisa. To počnite počasi, saj se lahko soda peni zaradi stika s kisom. Nato počasi primešajte vodo in jo dodajajte, dokler ne dobite goste zmesi. Zmes nanesite na fuge, pustite delovati 15 minut in nato fuge dobro zdrgnite s staro zobno krtačko ter sperite z zadostno količino vode.

Sol in voda

Za tretjo idejo potrebujete le sol in vodo. Zavrite vodo in v njej prekuhajte sol. Razmerje med soljo in vodo naj bo 1 : 2, torej več vode. Ko se vsa sol lepo raztopi, mešanico pretočite v razpršilko. S slano vodo dobro poškropite vse fuge in pustite delovati 20 minut. Nato dobro zdrgnite fuge in ploščice z gobico ter sperite z vodo.

Belilo, ko nič drugega ne pomaga

Če nobeden od zgornjih nasvetov ne pomaga, si lahko pomagate tudi z belilom. Belilo je resda agresivno, a bo zagotovo odstranilo še tako trdovratno plesen. Belilo zmešajte z vodo v razmerju 1 : 3. Nato s to mešanico poškropite fuge in ploščice, pustite delovati 15 minut in nato dobro zdrgnete vse fuge ter sperite z zadostno količino vode.

Vir: www.enaa.com