Tudi posamezniki se dobro zavedamo ekološkosti in ekonomičnosti čiščenja z naravnimi substancami, zato marsikdo čistila pripravlja doma sam, najpogosteje pralni prašek in tudi čistila za kopalnico na osnovi kisa ter druga čistila. Recepti so dosegljivi na internetu in zlahka se lotimo domače proizvodnje.

Kaj moramo upoštevati pri čiščenju?

Poleg čistil moramo pri čiščenju upoštevati tudi ostale tri komponente, ki vodijo do čiste površine, in sicer:

- Mehansko odstranjevanje s pomočjo ščetk, filcev ali še bolj abrazivnih sredstev, s pomočjo večjega pritiska na površino. Nekateri materiali so na mehansko drgnjenje precej odporni (keramične ploščice, kovinske površine), pri drugih moramo biti pri tem pozorni, da jih ne poškodujemo (steklo, les, svila…).

- Temperatura je dejavnik, ki nam olajša čiščenje. Poznamo čiščenje z obema ekstremoma: čiščenje s suhim ledom in čiščenje z visoko temperaturo (vročo vodo, paro, sterilizacija pri visokih temperaturah). Spet moramo paziti, da ne prekoračimo mej, pri katerih bi čiščeno površino poškodovali.

- Čas je četrti ključni dejavnik, dlje časa ko čistimo, bolj bo čisto. Paziti je treba pri na primer lesenih površinah, ali pri postopkih, kjer se čistilo ne sme zasušiti.

Več možnosti za mehansko odstranjevanje

Le s kombinacijo vseh štirih dejavnikov bo površina očiščena, pri določenih postopkih imamo na voljo več ene komponente, pri drugih druge. Z novimi materiali in pocenitvijo strojev je vedno več možnosti za mehansko odstranjevanje, ki lahko poteka s pomočjo abrazivnih čistil ali ščetk ali strojev za čiščenje. S tem je vpliv na okolje manjši, saj porabimo manj čistila in več mehanske sile.

V poklicnem svetu je ključni dejavnik čas čiščenja. Normativi za čistilca so vedno višji, čistilec mora očistiti že 1200 m2 prostorov v osmih urah (z malico vred). Preračunano bi to pomenilo, da ima čistilec za pripravo in čiščenje stanovanja s 50 m2 manj kot 20 minut časa, kar je izjemno zahtevno. Zato je v poklicnem čiščenju zelo pomembno, kako izberemo kombinacijo vseh štirih dejavnikov.

Učinkovita čistila in stroji

Čistilec mora imeti ustrezno delovno enoto, ki mu omogoča transport pripomočkov in čistilne raztopine po objektu in tudi izvedbo različnih postopkov čiščenja v odvisnosti od materiala, ki ga čisti, in nečistoč na njegovi površini. V zahtevnih pogojih čiščenja, kjer ni časa za testiranje in pripravo čistil, so pomembni pripomočki za čiščenje, učinkovita čistila ter predpisana organizacija postopkov. Da je lahko čiščenje ob teh pogojih tudi ekološko, v Bentu nudijo pripomočke, stroje za čiščenje in čistila, skladne z uredbo o zelenem javnem naročanju.