Včasih pa nam preprosto ni všeč barvna kombinacija fug in keramičnih ploščic. Postopek je načeloma razmeroma preprost in ga zato lahko opravimo sami.

Dolgoročno je menjava fugirne mase najboljši način obnove. Zavedati pa se moramo, da gre za zamudno delo, pri katerem sta potrebna velika natančnost in potrpežljivost. Postopek poteka tako, da moramo stare fuge najprej odstraniti. Za odstranjevanje uporabimo posebno strgalo v obliki črke v, s katerim stare fuge postrgamo iz rež med ploščicami. Namesto strgala lahko uporabimo tudi poseben večnamenski stroj (kotni brusilnik, fleksarica), vendar moramo pri delu z njim paziti, da ne poškodujemo ploščic.

Sledi temeljito čiščenje umazanije in prašnih delcev, drugače se nam lahko zgodi, da se nova masa ne bo dovolj dobro oprijela površine. Pred nanosom fugirne mase je priporočljiv nanos emulzije, ki zagotovi boljši oprijem mase s površino. Sledi samo še nanos fugirne mase izbranega odtenka po navodilih proizvajalca, svetujejo na Slonepu.

fuge1.jpg

Izberite posebno, prav za fuge namenjeno barvo

Kadar so fuge v dobrem stanju ali pa smo nezadovoljni z njihovo barvo ter nam ni do tega, da bi jih znova fugirali, jih lahko preprosto prebarvamo. Na trgu je mogoče dobiti posebno barvo, ki je namenjena prav barvanju fug, izbiramo pa med različnimi barvnimi odtenki. Barvanje fug z barvami za stene ali drugimi barvami odsvetujemo, saj je njihova obstojnost na fugah vprašljiva. Pred nanosom barve moramo površino temeljito očistiti.

Barvo nanašamo neposredno iz stekleničke ali pa si pomagamo s čopičem, odvisno od širine samih fug. Če se nam zgodi, da smo po nesreči pobarvali tudi ploščice, barvo preprosto obrišemo. Število nanosov barve je odvisno od razlike med že obstoječo in novo barvo. Če namreč barvamo iz temne na svetlo ali obratno, bomo postopek morali najverjetneje ponoviti vsaj dvakrat.