Bovška občina ne bo podpisala koncesijske pogodbe z družbo Strokovne gorske storitve, ki je bila ustanovljena konec septembra letos in je v stoodstotni lasti andorske družbe PGI Managament. Andorci, ki so se edini prijavili na javni razpis, so namreč od občine Bovec zahtevali bančno garancijo za polletni posel. Ker občina tega ni mogla sprejeti, so se v Bovcu odločili za ustanovitev lastne družbe za upravljanje smučišča Kanin.

Dolgoročno iskanje strateškega partnerja

Kot pravi predsednik občinske komisije za kaninsko smučišče Danijel Krivec, ni formalnih ovir za ustanovitev d. o. o. ali javnega zavoda. Potrebovali pa bodo strokovne kadre, ki jih bodo iskali tudi v širšem slovenskem prostoru. Dolgoročno bodo iskali tudi strateškega partnerja, dokončno pa se niso odrekli niti Andorcem. O predlogu za ustanovitev nove družbe bodo bovški svetniki odločali na izredni seji prihodnji teden. Občina vabi v informativni prijavi na delovna mesta direktor družbe, strojnik, nadzornik, strežnik, reševalec in gostince za delo v restavraciji Prestreljenik. Skupno naj bi zaposlili okoli 20 ljudi.

Jože Duhovnik, direktor družbe Dr. Duhovnik, ki vodi dela pri obnovi kaninskih žičnic, je zadovoljen z doslej narejenim. »Na smučišču delavci Kaskaderja opravljajo še zadnja dela, tako da bo vse pripravljeno za težko pričakovano zimsko sezono. Dogovarjamo se tudi za proženje plazov, ki jih bomo tokrat v sodelovanju s civilno zaščito sprožali z eksplozivom. Poskrbeti moramo za več kot 100-odstotno varnost. Tako smučarjev kot naprav na Kaninu,« pravi Duhovnik. Manj zadovoljen pa je z državno birokracijo, ki melje prepočasi. »Država nam dolguje približno poldrugi milijon za dela, opravljena v zadnjega pol leta. Ima vse potrebne račune in dokumentacijo.«

Vandalizem na obnovljenih napravah

Glede zadnjih zapletov okoli pridobitve koncesionarja pa pravi: »Stisniti bo treba zobe in se opreti na domače moči. Potrebna je popolnoma nova ekipa, ki bo dobro gospodarila z napravami. Zaradi slabega vzdrževanja v preteklosti je bilo škode na napravah vsaj za dva milijona evrov,« brez dlake na jeziku pove Duhovnik.

O vandalizmu, ko je pred kratkim nekdo (ali skupina) prerezal komunikacijski kabel krožne kabinske žičnice, pa dodaja: »Nekateri nam še vedno nagajajo, uničujejo opremo. Gre za dobrega poznavalca naprav in sistema. Izognil se je vsem kameram. Če bo treba, jih bomo postavili tudi na drogove. Tisti, ki je to storil, pa se ne zaveda, da takšne stvari plačujemo vsi davkoplačevalci.« Kot smo izvedeli, je bilo škode za 350 evrov. Tudi varnost ni bila ogrožena. Poškodbo so takoj popravili in žičnica je usposobljena za delovanje.