Ljubljansko podjetje Strokovne gorske storitve, ki je v lasti andorske družbe PGI Management, izpolnjuje vse zahtevane pogoje v razpisu za pridobitev desetletne koncesije za upravljanje sistema žičniških naprav na Kaninu. Koncesija zajema krožno kabinsko žičnico na Kanin, trisedežnico Skripi, štirisedežnico Prevala, dvosedežnico Graben in vlečnico Podi ter preostalo infrastrukturo, vključno z restavracijo Prestreljenik, ki leži na 2200 metrih nadmorske višine.

Za upravljanje le ena ponudba

Kot je povedal Milan Štulc z bovške občine, je vloga ljubljanskega podjetja popolna, pred podpisom koncesijske pogodbe pa morajo dostaviti še vse zahtevane certifikate. Štulc je potrdil, da je na razpis prišla le ena ponudba, čeprav je sprva kazalo, da bo zanimanja več. Dodal je, da bodo koncesijsko pogodbo po desetih letih lahko tudi podaljšali. Koncesionar bo plačeval okoli 340.000 evrov dajatev brez davka na dodano vrednost na leto.

Družba Kaskader, ki je smučišče upravljala v poletnih mesecih, se po temeljitem premisleku za prijavo ni odločila. »Prišli smo do zaključka, da nimamo dovolj izkušenj in ljudi, da bi se odločili tudi za upravljanje za daljše časovno obdobje. Mi imamo sposobne in pridne delavce, ki se razumejo na svoj posel,« je povedal Peter Poljanec, direktor podjetja Kaskader. »Za marketing in druge zadeve bi morali najeti nove delavce. Upam, da bo novi upravljalec izkoristil priložnost in zaposlil ljudi iz Bovca in okolice. V teh krajih je kar nekaj dobrih strokovnjakov, ki imajo izkušnje z žičničarsko dejavnostjo,« je dodal Poljanec.

Na Kaninu še nekaj dela za Kaskaderja

Delavci Kaskaderja pa še ne bodo zapustili Kanina. »Opraviti moramo še razna manjša dela. Nekaj pri trisedežnici Skripi, postaviti moramo še jeklenico za vlečnico Podi, od načrtov Jožeta Duhovnika, direktorja družbe Dr. Duhovnik, ki vodi obnovo na Kaninu, pa je odvisno, če bomo še letos obnavljali tudi dvosedežnico Graben. Nekaj moramo postoriti tudi na samem smučišču. Vsega dela je za kakšen mesec dni. Seveda pa bo veliko odvisno od vremena, ki je v visokogorju nepredvidljivo,« je še povedal direktor in solastnik Kaskaderja iz Spodnje Kanomlje na Idrijskem.

V poletni sezoni so kljub začetnim zapletom zaradi zamud francoske Pome in natančnim testiranjem na Kanin prepeljali skoraj 2000 potnikov, kar je bilo nad pričakovanji. Samo prvi konec tedna je bilo na Kaninu 800 domačih in tujih turistov, pa tudi domačinov, ki so težko pričakovali ponovno obratovanje. Letošnja sezona bo na Bovškem rekordna, saj so že doslej za 40.000 nočitev presegli lansko število 226.000 nočitev. Od zimske sezone ob normalnih vremenskih razmerah pričakujejo okoli 15.000 nočitev, kar je še veliko manj od nekdanjih 40.000 nočitev v zimski sezoni.