Ker občina Bovec do dogovorjenega roka ni mogla izpeljati vseh del, za katera se je dogovorila z ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo, je zaprosila za podaljšanje pogodbe. Ministrstvo ji je prisluhnilo nov rok za dokončanje sanacije kaninskih žičnic je 15. december.

Obnova podaljšana do sredine decembra

»Občina Bovec z ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo odlično sodeluje in popolnoma jasno je, da brez konstruktivnega pristopa ministrstva in brez zagotovitve sredstev projekta ne bi mogli izpeljati. Dela do 30. septembra namreč niso bila v celoti končana predvsem zato, ker je proizvajalec žičniške opreme zamujal z dobavami, ki pa so bile vezane tudi na dobavo nekaterih delov za izvedbo dodatnih del, ki prvotno niso bila predvidena,« je povedal Milan Štulc, na bovški občini odgovoren za stike z javnostjo, in poudaril, da bodo naslednji dnevi po zagotovilih glavnega izvajalca, družbe Duhovnik, d. o. o., namenjeni opravljanju obremenitvenih preizkusov in pridobivanju končne dokumentacije za vse sedežnice in vlečnico Podi.

»Čas potrebujemo, če bi prišlo do nepredvidljivih zagonskih težav. Pregled in preizkušanje potekata počasneje, kot smo načrtovali. Vse je povezano tudi z varnostjo, ki je za nas na prvem mestu,« je potrdil Danijel Krivec, poslanec in vodja občinske komisije za obnovo Kanina. Krivec je še povedal, da je bil odlok o upravljanju žičniških naprav na smučišču Kanin pred dnevi objavljen v uradnem listu in da bodo ta teden lahko objavili javni razpis za pridobitev upravljalca.

Za obnovo kaninskih žičnic je bilo namenjenih 5,9 milijona evrov. Koliko bo obnova zaradi dodatnih del dejansko stala, še niso izračunali. Obnovljena je tudi restavracija Prestreljenik, ki že deluje.

Skupaj z Italijani po denar v Bruselj

Glede dogajanja v prihodnje je Danijel Krivec dejal, da je prva sezona zagotovljena in upa na normalno sodelovanje z italijansko stranjo. »Na podlagi tega sodelovanja bomo pripravili celoten projekt za Kanin s skupno blagovno znamko. Čez nekaj let nas čaka obnova sistema žičnic na naši strani in nadgradnja naprav na Selli Nevei. Skupno smučišče bo srednje veliko, za vsa dela pa bodo potrebna evropska sredstva in seveda skupen nastop v Bruslju.« Do začetka del bi moralo priti v petih, šestih letih. Naprave na naši strani so namreč stare že več kot 30 let.