Korporacija iRobot, vodilni proizvajalec robotskih čistilnih naprav, je predstavila svoj najzmogljivejši robotski sesalnik Roomba 980. Ta kot prvi med sesalniki Roomba združuje tehnologijo prilagodljive navigacije z rešitvijo vizualne lokalizacije okolice, obenem pa se zna povezati v oblak in omogoča upravljanje preko mobilne aplikacije. Izboljšane zmogljivosti sesanja pa pridejo do izraza pri čiščenju preprog.

Naslednji veliki korak v razvoju robotskih sesalnikov

“IRobot je gospodinjstvom po svetu prodal že več kot 16 milijonov robotskih sesalnikov in je vodilni ponudnik rešitev za avtomatizacijo čiščenja domovanj. Roomba 980 je naslednji velik korak v razvoju, saj je prvi iRobotov izdelek, ki združuje povezljivost z oblakom in tehnologije naprednega mapiranja delovnega okolja. Tega bolje »vidi« in razume, uporabnikom pa je na voljo še boljši nadzor nad robotskim sesalnikom. V prihodnje bodo tovrstne tehnologije del vseh robotov v pametnem domu,” je povedal Colin Angle, predsednik uprave in izvršni direktor podjetja iRobot.

“Robotski sesalniki se ne zanašajo le na posamezno funkcijo ali tehnologijo za zagotavljanje čistoče. Poleg sesalnih zmogljivosti so zelo pomembni tudi učinkovita navigacija po prostoru, prilagajanje dejanskim razmeram v okolju ter možnost čiščenja pod pohištvom, kjer se nabira največ umazanije. Roomba 980 vse omenjene lastnosti uravnoteži, zato predstavlja praktičnega in prilagodljivega čistilnega pomočnika,” je dodalChristian Cerda, izvršni podpredsednik in direktor poslovne enote domačih robotov v družbi iRobot.

Pametno: s pametno navigacijo počisti celo nadstropje doma

Kombinacija iRobotove čistilne tehnologije iAdapt Responsive Cleaning Technology in novih senzorjev, vgrajenih v sesalnik Roomba 980, le-temu omogoča neodvisno čiščenje celotnega nadstropja. V sesalnik Roomba 980 je iRobot vgradil tudi tehnologijo sprotne vizualne lokalizacije in mapiranja prostora (vSLAM). Ta prebojna rešitev, ki je del novega navigacijskega sistema iRobot iAdapt 2.0, sesalniku Roomba 980 omogoča izdelavo zemljevida okolice kar med čiščenjem, obenem pa stalno spremlja svojo lokacijo. Z uporabo lastno izdelanega zemljevida Roomba 980 lahko površine čisti do dve uri1, nato pa se avtomatsko vrne na polnilno postajo Home Base, kjer se napolni in po potrebi vrne na mesto, kjer je prekinila čiščenje in z njim nadaljuje do konca. Roomba 980 prostore učinkovito očisti, saj se giblje v vzporednih pasovih, obenem pa s pomočjo podatkov iz številnih senzorjev po potrebi prilagodi vzorec čiščenja – na primer kadar ugotovi, da čisti predel pod pohištvom ali v okolici morebitnih ovir.

Preprosto: upravljanje preko mobilne aplikacije iRobot HOME App

Nova mobilna aplikacija iRobot HOME App uporabnikom omogoča, da robotski sesalnik Roomba 980, ki je povezan v njihovo domače brezžično omrežje, upravljajo preko mobilne naprave in čiščenje sprožijo bodisi po urniku ali ročno – kadar koli in od kjer koli. Roomba 980 sicer podpira izdelavo tedenskega (sedemdnevnega) urnika. Aplikacija iRobotHOME App je na voljo na napravah s sistemom Android ali iOS, uporabnikom pa omogoča izbiro različnih funkcij sesalnika Roomba 980, vključno z načinom sesanja, številom prehodov, čiščenjem robov in posebnim načinom čiščenja preprog. Aplikacija uporabniku prikazuje tudi aktualno stanje robotskega sesalnika.

Čisto: dvojna zmogljivost čiščenja, kjer jo potrebujete

Umazanija nima nobenih možnosti proti sesalniku Roomba 980, ta namreč prepozna različne površine tal in ustrezno prilagodi nastavitve in zmogljivosti sesanja. Sesalni pogon AeroForce Cleaning System s funkcijo Carpet Boost ponuja kar dvojno zmogljivost sesanja v primerjavi s sistemi sesalnikov Roomba 600 in 700 AeroVac in samodejno zviša zmogljivost motorja tretje generacije med čiščenjem preprog in tepihov. Nizek profil robotskega sesalnika temu omogoča čiščenje umazanije pod pohištvom, tehnologija Dirt Detect pa z uporabo optičnih in zvočnih senzorjev zaznava večje količine umazanije ter poskrbi za večjo koncentracijo čistilne aktivnosti na področjih, kjer sesalnik zazna največ umazanije. Tako kot sesalniki iz družine Roomba 800 ima tudi Roomba 980 vgrajen brezkrtačni sistem odstranjevanja smeti, ki bolj učinkovito pobira umazanijo s tal in hkrati preprečuje, da bi se lasje in dlake zataknili v sesalniku.