Od navadnih naprav pa k nenavadnim; sesalniki iRobot namreč čistijo drugače – lahko bi celo zapisali, da skoraj brez vaše pomoči.

Naključni vzorec sesanja

Robotski sesalniki čistijo tla v naključnem vzorcu, podobno kot pred kratkim predstavljena robotska kosilnica za travo. Programska oprema v notranjosti naprave ob oviri usmeri sesalnik v novo smer, v kateri sesalnik čisti do naslednje ovire, ko spet zamenja smer. Sliši se enostavno, videti je nekoliko smešno, ko pa pod vsem potegnemo črto in pogledamo posesano stanovanje, lahko vidimo, da je sistem tudi učinkovit. Za to poskrbijo kakovostna izdelava in dodelani sistemi čiščenja, pa tudi programska oprema, ki zazna posebno umazane površine, tako da se roomba tam zadrži dalj časa.

robotski1.jpg

Trojni sistem pometanja smeti

Robotski sesalnik iRobot roomba 780 je ena najbolj zmogljivih naprav na trgu, zato ni presenetljivo, da v njenem podvozju odkrijemo marsikaj. Ko slabe štiri kilograme težko napravo obrnemo na hrbet, zagledamo dvojni sistem za pometanje, koš za smeti in dva veliki kolesi. Roomba v zbiralnik pometa prah z dvema krtačkama – z gumijasto in ščetkasto. Seveda ne smemo pozabiti na stransko ščetko, ki pobira prah iz kotov in robov, tako da roomba kljub okrogli obliki doseže skoraj v vsak kot. Kombinacija različnih načinov čiščenja in napredno odsesavanje povečata količino pobranega prahu, ki se nabira v zbiralniku na zadnjem delu naprave.

Odstranljivi košek, opremljen z dvema filtroma HEPA, se na videz hitro napolni, a ima kljub videzu še veliko rezerve, saj se prah v zbiralniku precej stisne. Na napolnjenost koška opozori naprava sama. Zbiralnik ne potrebuje nikakršne vrečke, saj ga skozi široka vratca enostavno izpraznimo v koš za smeti. Večina opravil je prepuščena samemu sesalniku ali pa ta, kot že omenjeno, nanje le opozori. Neprimerno pa bi bilo trditi, da lahko na roombo po priklopu kar pozabite. Seveda, v času čiščenja ne potrebuje vašega nadzora, robotski programski sistem pa ne pomeni, da lahko redno vzdrževanje kar zanemarimo.

robotski2.jpg

Redno vzdrževanje

Za dobro delovanje in zadovoljnega uporabnika je nujno redno čiščenje robotskega sesalnika. Kljub temu da so sesalniki iRobot opremljeni s senzorji za stene in stopnice, se je že zgodilo, da je roomba zgrmela po stopnicah. Razlog? Neprimerno vzdrževanje. V priloženih navodilih in brošuri je zapisano, da je redno čiščenje krtač in senzorjev pogoj za pravilno delovanje roombe. Senzor za stopnice, zamazan s prahom in lasmi, ne bo zaznal praga in naprava bo za takšne ovire dobesedno slepa.

Za učinkovito pobiranje smeti je priporočeno čiščenje naprave na vsake dva do tri cikle. Ščetka in gumijasta krtača se enostavno odstranita in očistita, pri čemer je skoraj nujna uporaba priloženega plastičnega glavnička za čiščenje. Odstranjevanje prahu sploh ni zahtevno, dolgi lasje pa se navijejo okrog in okrog krtače. S plastičnim rezilom jih enostavno potrgamo in nato izčešemo iz krtače, tako da je tudi čiščenje na videz nerešljivo zapletenih las enostavno.

Številni dodatki – daljinski upravljalnik, virtualni zid, dodatni filtri in krtače

Kot se za sesalnik visokega razreda spodobi, je roombi 780 priloženih mnogo dodatkov. Dve enoti s funkcijo svetilnika ali virtualnega zidu, z njima lahko prostor pregradimo na dve ločeni enoti, ki ju roomba posamezno očisti ali pa se na eno območje sploh ne poda. Daljinski upravljalnik je zanimiv, a je njegova uporabnost omejena, tako da je vprašljivo, kolikokrat ga uporabniki roombe 780 zares uporabljajo. Ne nazadnje je roomba robotska naprava, ki potrebuje minimalno ali nič poseganja v svoje delovanje s pritiskanjem na gumbe, pa naj gre za zaslon na dotik na sami napravi ali daljinski upravljalnik. Sesalniku so dodani še dva filtra za zbiralnik prahu, nadomestni krtači in čistilno orodje.

robotski3.jpg

Časovno programiranje

Roomba 780 ima podobno kot ostali sesalniki iRobot (razen vstopnega modela 531) možnost programiranja, tako da preprosto nastavimo termin, v katerem želimo, da poteka čiščenje. Izberemo lahko posamezen dan, uro in minuto, tako da čiščenja sami sploh ne zaznamo, če pozabimo na vedno lično posesana tla. Ob rednem vzdrževanju naprave na vsakih nekaj ciklov čiščenja bomo dali roombi možnost, da tla posesa tako, kot je treba.

Največja pomanjkljivost robotskega sesanja se tako ne skriva v napravi sami, temveč je včasih težaven predvsem odnos uporabnikov, ki pričakujejo, da nekaj z zvenečim imenom »robotski sesalnik« ne potrebuje nikakršne nege. Nekaj dela boste z roombo zagotovo imeli, a izbira med dvema možnostma zares ni težka. Bi raje sesali vse stanovanje, preklapljali električni kabel, zamenjali vrečko za prah ali pa si raje vzamete petnajst minut na teden za nego prikupne robotske naprave?