»Sem presenečen in navdušen. Še pred tremi leti sem gledal italijanski Giro ob cesti kot gledalec, letos sem zmagal na etapi. Ena mi je ušla za stotinko. Očitno mi gre dobro to, kar delam, uživam v tem in želim doseči največ, kar zmorem. Da so me izbrali še za kolesarja leta, mi je v posebno čast. Upam, da ga še kdaj dobim,« je s priznanjem kolesar leta v družbi sonagrajenke Monike Hrastnik na Večeru zvezd, zaključni prireditvi sezone Kolesarske zveze Slovenije, spregovoril Primož Roglič.

Odločitev glasovalcev ni bila lahka. Cestni kolesar nizozemske ekipe LottoNl-Jumbo, ki je reševal čast slovenskega kolesarstva tudi z desetim mestom na olimpijskih igrah v vožnji na čas in je uradno najvišje uvrščeni na lestvici UCI, za kar je prejel tudi lovoriko zlato kolo, je imel resnega konkurenta v Mitji Ergaverju, svetovnem prvaku v gorskokolesarski disciplini 4kros. Kolesar iz Ajdovščine, član najuspešnejšega kluba Črn trn, je Sloveniji privozil sploh prvo mavrično majico v elitni članski konkurenci sploh. »Treba je vztrajati do konca, do ciljne črte,« je pomemben splošen napotek iz izkušnje svetovnega prvenstva navrgel Ergaver, ki se je moral sprijazniti s priznanjem za posebne dosežke.

Po šestih izborih Tanje Žakelj je prestižni naziv kolesarke leta pripadel Moniki Hrastnik, evropski podprvakinji v spustu in eni najprodornejših v gravitacijski panogi. »Nisem pričakovala te časti,« je bila presenečena 22-letna svetlolaska iz Mozirja, članica Črnega trna. Leto 2016 bo šlo v zgodovino kot eno najpestrejših. Uspehe so nizali v številnih panogah. Tako sta posebno priznanje prejela najuspešnejša amaterja Andrej Žavbi in Ajda Opeka. Najuspešnejša kluba na mednarodni ravni sta ženska profesionalna ekipa BTC City Ljubljana, dvanajsti klub v ženskem World Touru, in Adria Mobil z najboljšo moško profesionalno ekipo. Blestela sta mlada cestna kolesarja Tadej Pogačar (bron na EP) in Jaka Primožič, vodilni na svetovni lestvici PCS. V kolesarski družini so se veselili tudi uspeha parakolesarja Primoža Jeraliča, ki je bil z veliko smole z opremo deseti na paraolimpijskih igrah. Poleg Rogliča je priznanje za zmago v World Touru, prvo, prejel tudi Luka Pibernik. Leto so zaznamovali tudi neslavni dopinški primeri in tragična smrt Zarje Černilogar, ene najuspešnejših gorskih kolesark, ki je priznanje prejela posthumno, v roke brata Nejca in mame Milene, nekdanje predsednice zveze.