Nemec Nico Rosberg je tik pred uspehom kariere: kot prvi po Michaelu Schumacherju lahko Nemčiji privozi nov naslov svetovnega prvaka. In kako mu to lahko uspe? Zelo enostavno, na dirki v Sao Paulu mora zmagati, in to bo dovolj, da bo prednost s sedanjih 19 točk v najslabšem primeru (torej če bi Lewis Hamilton dirko končal kot drugi) povečal na 26, kar je za eno točko več kot sicer zmagovalec dobi točk na posamezni dirki.

Rosbergu steza v Sao Paulu ustreza

S tem bi se Rosbergu odprlo novo poglavje v njegovi karieri, mnogi poznavalci pa so mnenja, da bi si to tudi zaslužil. Ali pa vsaj, da ima zdaj v rokah res dobre karte, medtem ko Hamiltonu zmanjkuje opcij, kako Nemcu preprečiti osvojitev naslova. »Letos je Nico naredil ogromen korak naprej. Postal je agresivnejši, dobil je tisto, kar dirkač potrebuje, da postane prvak. Lahko bi rekel, da je končno snel rokavice, če se izrazim malce po boksarsko. Trdo je delal po koncu lanske sezone, postal močnejši na prav vseh področjih, zato bi si ta naslov prvaka vsekakor zaslužil,« je prepričan vodja ekipe Mercedes Toto Wolff. Dodal je: »Zdaj je vse v Nicovih rokah. Letos smo videli, da dobro deluje tudi, ko je pod pritiskom, posebej v drugi polovici sezone. Vseeno menim, da je v malce boljšem psihološkem položaju kot Lewis.«

Rosberg kljub temu poudarja, da se bo tudi v Braziliji osredotočil na stvari, na katere lahko še vpliva. In če nič drugega, je njegova statistika dirk v Braziliji v primerjavi s Hamiltonom veliko boljša. »Steza v Sao Paulu mi ustreza, zmagal sem na zadnjih dveh dirkah tukaj, a vem, da se lahko zgodi nešteto stvari. V Mehiki ni bilo vse optimalno, a zato bom tudi tukaj vozil na zmago, saj mi ne preostane nič drugega. Vem tudi, da včasih ne teče vse po načrtih in se mora potem dirkač prilagoditi in iz dane situacije potegniti največ. Če mi ne bo uspelo osvojiti naslova že v Braziliji, to ne bo konec sveta. Čutim, da mi letos lahko uspe, zaupam sebi in ekipi, to je najpomembnejše,« dodaja Nico Rosberg.

Poraz ne bi tako bolel kot tisti leta 2007

Hamilton na drugi strani v Braziliji še ni uspel nikoli zmagati. Leta 2008 je sicer tukaj prvič postal prvak, a še to po spletu okoliščin, ker je bilo peto mesto takrat dovolj. »Zdaj je položaj drugačen, trudim se, pa ne vem, ali bo to dovolj. Vem tudi, da na mojo osvojitev naslova prvaka ne morem več vplivati samo jaz, a tolikokrat smo že videli, da se uresničujejo najbolj nemogoči scenariji. Zato zame na zadnjih dveh dirkah prideta v poštev le še zmagi, ostalo je prepuščeno tudi sreči in usodi. Dejansko ne vem, kako naj se dirkač pripravi na morebitni poraz. A ta letos ne bo tako bolel kot poraz v letu 2007. Upam lahko le, da bom potem v prihodnji sezoni imel manj tehničnih težav z dirkalnikom, te so mi letos odnesle veliko točk,« je še dodal Lewis Hamilton. Britanec je leta 2007 dve dirki pred koncem še vodil v skupnem seštevku, na koncu pa ostal praznih rok, saj mu je naslov prvaka speljal Kimi Raikkonen za vsega eno točko.

Nekako v senci tega dvoboja bo potekala tudi zadnja dirka za VN Brazilije za domačina Felipa Masso, ki se po 15 letih poslavlja od tega športa. Najbližje naslovu prvaka je bil leta 2008, ko mu ga je že omenjeni Lewis Hamilton speljal na zadnji dirki. V karieri je bil v ekipi skupaj z dirkači kova Kimi Raikkonen, Michael Schumacher in Fernando Alonso. »Z vsemi sem se dobro razumel, z Alonsom mogoče še najbolje. Bil je prijazen do mene, a le, če je bil na dirkah pred menoj,« je hudomušno pripovedoval Felipe Massa in pristavil, da je, ko je objavil svoj umik iz formule 1, Alonso prišel do njega, Massa ga je objel in mu rekel: »Pravi pasji sin si, a si mi vseeno všeč.«