Novo prizorišče dirk formule 1 je vedno dobrodošla sprememba, pa čeprav se lahko ekipe za zdaj v veliki meri zanesejo le na podatke konstruktorja steze in seveda podatke in simulacije, ki jim jih dajejo na voljo zmogljivi računalniki. A eno pravi tehnika, drugo seveda dirkačev občutek na stezi.

Eden tistih, ki komaj čakajo na dirko na novi stezi v Mehiki, je vsekakor Nemec Nico Rosberg, saj lahko že zdaj postane svetovni prvak, če se bodo razmere na dirki obrnile njemu v prid. Teorija je pravzaprav zelo enostavna: Rosberg mora zmagati, njegov največji in tudi edini tekmec Britanec Lewis Hamilton pa mora ostati brez točk. Scenarij, ki sploh ni nemogoč in ki tudi nima tako malo možnosti, da se uresniči. Tehnični škrat jo je letos Hamiltonu že nekajkrat zagodel, tudi na marsikateri dirki ni bil kos Rosbergu. A na drugi strani se mora Nemec zavedati, da je Hamilton po zmagi v ZDA še bolj motiviran in da njegova naloga ni le zbiranje točk, pač pa vožnja na zmago. A sam sebe tolaži, da matematika pravi, da zmaga ni obvezna in da lahko na preostalih treh dirkah sezone, ob Mehiki še v Braziliji in Abu Dabiju, vedno pripelje »le« na drugo mesto, pa je prvi naslov prvaka lahko njegov.

»Tako kot na vsaki dirki je moj prvi cilj zmagati,« je jasno povedal Nico Rosberg, »seveda je za gledalce odlična zabava in napeto dogajanje, če odločitev o prvaku pade na zadnji dirki. A jaz bi si želel preostanek sezone precej bolj poenostaviti. Zavedati pa se moramo, da se lahko vsak dirkaški konec tedna zgodi marsikaj, zgodovina formule 1 govori, da se lahko uresničijo scenariji, ki so najbolj nemogoči. In velikokrat dirkači nad vsem tudi nimamo nadzora. Zato se bom na naslednje dirke pripravljal enostavno, neobremenjeno, naslov prvaka je nekaj, o čemer se bomo pogovarjali po Abu Dabiju. V Mehiki nas čaka toliko nalog in toliko tuhtanja, da enostavno ne bo ne časa ne energije še za kaj drugega. Res pa je, da se trenutno zelo dobro počutim v dirkalniku, zato lahko optimistično pričakujem naslednje dirke. Če pa se bo vse izšlo že zdaj, ne bom imel nič proti.« Rosberg bi ob idealnem razpletu nasledil očeta Kekeja, ki je leta 1982 prav tako postal prvak formule 1, le s to razliko, da je Keke takrat v vsej sezoni zmagal le na eni dirki.

Lewis Hamilton, čeprav ima letos v rokah slabše karte, se ne predaja. Trikratni svetovni prvak ve, kaj je pritisk in kako se približno počuti Rosberg, poleg tega so pri Mercedesu obema dali proste roke za dirko, ker se ekipa ne želi vmešavati v razplet prvenstva. »V istem trenutku, ko se vdaš v usodo, si tudi že izgubil. In v moji naravi ni, da bi se predajal, zato se ne bom niti tokrat. Še vedno je teoretično vse možno, zakaj se torej ne bi trudil?« je samozavesten Lewis Hamilton. Poleg tega mu za hrbtom, vsaj posredno, stoji tudi alfa in omega formule 1 Bernie Ecclestone. Ta je dejal, da si formula 1 ta trenutek ne zasluži tako dolgočasnega svetovnega prvaka, kot je Nico Rosberg: »Če Rosberg postane prvak, bo to postal zasluženo, o tem ni dvoma, a za posel to ne bi bilo najbolje, ker je precej dolgočasen. Mediji o njem nimajo kaj veliko pisati, še celo v Nemčiji ne. Hamilton je glede tega veliko bolj zanimiv dirkač. In če mediji nimajo česa pisati o svetovnem prvaku, potem vse skupaj zelo hitro utone v pozabo in statistiko.«

Steza Autodromo Hermanos Rodriguez, ki je z 2285 metri nadmorske višine tudi najvišje ležeče dirkališče sodobne formule 1, bo torej ponudila nekaj odgovorov. Mogoče pa bo redek zrak v Mehiki, v povprečju bodo motorji »dihali« le 78 odstotkov zraka, ki ga dobijo na precej nižje ležečih dirkališčih, tudi ponudil novega prvaka.