Marca je Mikaela Shiffrin v svoji domovini postala polnoletna. Najboljša mlada alpska smučarka na svetu iz Vaila ima za seboj športno pot, kakršno bi si želel vsak športnik ob upokojitvi. V svoji zbirki ima 20 zmag v svetovnem pokalu, tri male slalomske kristalne globuse, na olimpijskih igrah in dveh svetovnih prvenstvih, na katerih je tekmovala, pa v slalomu sploh še ni doživela poraza! Američanka v tej sezoni spada med glavne kandidatke za skupno zmago svetovnega pokala.

V Söldnu se je Mikaela Shiffrin predstavila v najboljši podobi: sproščena, motivirana, realna in optimistična. »Ne spomnim se, kdaj je bila pred sezono tako velika konkurenca za veliki kristalni globus. Ne bežim od odgovornosti, da sem ena favoritk. A bom skušala to dejstvo odmisliti ter se osredotočiti na vsako tekmo posebej. Še posebej si želim napredovati v veleslalomu, ki sem mu v pripravljalnem obdobju namenila največ pozornosti. Veseli me, da je uvodna preizkušnja v Söldnu potrdila napredek, a me čaka še veliko dela,« pravi v minuli sezoni neporažena slalomistka v svetovnem pokalu, ki je na ledeniški premieri v Söldnu zaostala le za Laro Gut.

Zdrava in optimistična

Svetovna in olimpijska slalomska prvakinja je lansko sezono začela sanjsko, z dvema prepričljivima slalomskima zmagama, 12. decembra pa je občutila bedo poklica, s katerim se ukvarja. V Areju si je namreč poškodovala koleno. Pregled je pokazal, da operacija ni potrebna, temveč »specifična priprava«, kot so se izrazili v ameriški reprezentanci. »Bila sem v veliki dilemi, ali naj se vrnem na tekmovanja še pred koncem sezone, ali naj se maksimalno pripravim na to sezono. Odločila sem se za prvo možnost ter si s tremi slalomskimi zmagami dvignila samozavest. Menim, da sem se odločila prav, čeprav sem se zavedala, da sem bila premalo na snegu. V pripravah na novo sezono sem skušala nadomestiti izgubljene ure na treningih na Novi Zelandiji, kjer sem se posvečala tehničnim disciplinam, in Čilu, kjer sem trenirala hitre discipline. Ker sem zdrava in ker sem res dobro in trdo trenirala, tako optimistično vstopam v novo sezono,« navdušeno pripoveduje Mikaela Shiffrin.

Serijska slalomska zmagovalka pravi, da se bo v tej sezoni večkrat priključila tekmam v hitrih disciplinah, na pamet pa ji ne pride, da bi tekmovala na vseh preizkušnjah. Pravi, da bi bilo to prenaporno ter da se bo sproti odločala o nastopih. Zagotovo pa bo tekmovala na vseh treh preizkušnjah konec novembra v hitrih disciplinah v Lake Louisu. »Z ekipo smo prišli do sklepa, da so ključni deli proge enaki tako na smuku kot superveleslalomu. Zato je smiselno tekmovati v obeh disciplinah, poleg tega pa bomo imeli še tri dni treninga smuka, tako da lahko progo zelo dobro spoznam,« Američanka opisuje kanadski teren v Lake Louisu, kjer je njena reprezentančna kolegica Lindsey Vonn dosegla že 18 zmag svetovnega pokala.

V Evropi obljudena, v ZDA neprepoznavna

Američanka vselej poudarja, da uživa v Evropi, kjer je alpsko smučanje tako priljubljeno, da tega še danes ne more razumeti. Pravi, da je v ZDA skoraj nihče ne pozna, da se lahko povsod sprehaja kot običajna smrtnica in je nihče ne prosi za avtogram. Zaveda se, da ima s stališča zasebnosti velik privilegij, hkrati pa si prizadeva, da bi bilo alpsko smučanje v ZDA bolj priljubljeno. K temu bi v tej sezoni lahko močno pripomogla Mednarodna smučarska organizacija, saj bo v ZDA kar 15 preizkušenj. Ženske bodo tekmovale na devetih (v veleslalomu in slalomu v Killingtonu in Squaw Valleyju ter na petih tekmah finala svetovnega pokala v Aspnu), moški pa se bodo poleg Aspna borili še za točke svetovnega pokala v Beaver Creeku. »To je enkratno. Upam, da me bo lahko v živo spremljala tudi 95-letna babica. Nekoč sem po televiziji občudovala Anjo Pärson, Janico Kostelić, Marlies Schild, Lindsey Vonn in druge alpske smučarke, zdaj pa bodo lahko mlade ameriške smučarke od blizu spremljale vsa največja imena svetovnega smučanja,« je navdušena Američanka.

V športni karieri je ameriško šampionko doslej najbolj presenetila pot, ki je potrebna, da lahko smučarka na vrhu hriba napade za zmago. »Ko sem bila mlajša, si nisem niti predstavljala, koliko obveznosti ima športnik. Da je treba trenirati in garati, sem si še nekako predstavljala. Da pa je treba ure in ure preživeti v telovadnicah, na fizioterapevtskih mizah, pri opravljanju sponzorskih in medijskih obveznosti, si nisem mislila niti v sanjah. Zato je trenutek, ko se boriš za najvišja mesta, najlepši od vsega,« je odkrita smučarka iz Vaila.