Sejem je uradno odprl mag. Samo Hribar Milič, generalni direktor Gospodarske zbornice Slovenije. Kot je dejal, »Slovenija že tretje leto zapored beleži za evropske razmere krepko gospodarsko rast. V letošnjem in za naslednje leto pričakujemo, da naj bi se ta gibala okoli 2,3 odstotka. A pri tem je treba opozoriti, da je takšna rast še vedno preskromna, da bi z njo ujeli razvitejše države, pa čeprav te dosegajo nižjo gospodarsko rast. Res je, da slovensko gospodarstvo še nikoli ni poslovalo tako dobro kot danes. Bistveno manj zadolžena podjetja kot pred krizo izvozijo bistveno več, ustvarjajo višjo dodano vrednost in ustvarjajo najboljše poslovne rezultate v zgodovini. Odlični rezultati gospodarstva so predvsem delo izvoznikov kot vitalnega dela gospodarstva. Izvoz se je tako glede na leto 2008 povečal za 15 odstotkov.«

Sektor proizvodnje hiš in opreme z večjo prodajo v tujini

»Tudi sektor, ki se ukvarja s proizvodnjo hiš in opreme, in se predstavlja v okviru tokratne sejemske prireditve pod skupnim sloganom Vse za dom!, je pridobil na izvozni konkurenčnosti. Okoli 32 tisoč zaposlenih tega segmenta je v letu 2015 ustvarilo 820 milijonov evrov dodane vrednosti, kar je 10 odstotkov več kot leto prej. Delež prodaje na tujih trgih znaša že skoraj petino - še enkrat več kot pred krizo.« Manj naklonjen pa je bil do razmer na domačem trgu, kjer še ni resnih reform na področju davkov, javnega sektorja, trga dela, zdravstva in pokojninskega sistema, tudi ne jasne gospodarske strategije.

Poudarek sejma na domačih izdelkih

Mag. Iztok Bricl, direktor Gospodarskega razstavišča, je predstavil zasnovo in program obeh sejmov. Med drugim je povedal, da je njuna ponudba namenjena vsem tistim, ki se na različnih ravneh odločajo bodisi za prenovo ali opremljanje svojih bivalnih prostorov. »Na sejmih se predstavljajo zastopniki tujih podjetij, največji poudarek pa je na podjetjih, ki razstavljajo slovenske proizvode, narejene na osnovi domačega znanja slovenskih oblikovalcev in inženirjev. Veseli smo, da sejma napovedujeta nov zamah lesnopredelovalne in pohištvene industrije, ki bo v prihodnje zagotovo postala spet pomembna panoga našega gospodarstva.«

Pet najboljših in najboljši med najboljšimi

Na slovesnem odprtju v dvorani Urška so po izboru posebnih komisij že tradicionalno razglasili nagrade sejma Ambient Ljubljana. Nagrajene eksponate si je mogoče ogledati na posebni razstavi v dvorani Kocka. Nagrade top 5 za pet najboljših pripadajo izdelkom ali sistemskim rešitvam, ki najbolje združujejo funkcionalnost s tehnološko oziroma z likovno kakovostjo. Strokovna komisija v sestavi Janez Koželj, Marco Marangone, Marijan Orešić in Vladimir Pezdirc kot predsednik je za pet najboljših izbrala: Pohištvo Potočnik, Aleš Potočnik s.p., za pohištvo Sistem 2016, Feydom AA d.o.o. za sedežno pohištvo Choice 1, Job plus d.o.o. za počivalnik Sun lounger-Wtreme Collection Boxmark, Bial d.o.o. za modularni sistem kopalniškega radiatorja Smart Spart 600X1374 white in Aklih design studio za kreativne izdelke Aklih. Najboljši med njimi - top of the top je Pohištvo Potočnik, Aleš Potočnik s.p., za pohištvo Sistem 2016.

Borza oblikovanja nagrajuje najbolj inovativne ideje

Borza oblikovanja top ideje letos že sedmič predstavlja domiselne, inovativne in kreativne oblikovalske rešitve mladih, perspektivnih arhitektov in oblikovalcev. Komisija v sestavi Branka Močnik, Dejan Kos in Ernest Nograšek je podelila štiri nagrade za najbolj drzne in sveže ideje: oblikovalki Maji Repotočnik za delovno mizo Homework, oblikovalcu Tadeju Juranoviču za stojalo za kitaro G-stand, oblikovalcu Simonu Bregarju za večnamenski obešalnik Kolmio ter nagrado za najlepši razstavni prostor na top idejah, ki pripada oblikovalki Lani Strle.

Društvo oblikovalcev nagradilo mini bar pohištva Sistem 2016

Priznanje Društva oblikovalcev Slovenije za pohištvo leta 2017 je komisija v sestavi Mateja Panter, Tea Goljevšček in Jurij Dobrila dodelila Pohištvu Potočnik, oblikovalec Julijan Krapež, za mini bar – element Sistema 2016. Zlata plaketa revije Naš dom, najstarejša nagrada pohištvenega sejma, ki nagrajuje funkcionalne rešitve, prejme pa jo lahko izključno slovenski proizvajalec za predstavljeni program, s katerim je mogoče delno ali v celoti najbolj funkcionalno opremiti stanovanje, je šla po odločitvi komisije v sestavi Dušan Waldhütter, Evita Sinrajh in Robert v roke podjetju 3S design d.o.o. za funkcionalne kolekcije dodatkov za dom. Letos sta bili podeljeni še dve dodatni posebni priznanji: prvo komisije top 5 Maji Repotočnik za delovno mizico Home, ki se predstavlja na top idejah, in drugo podjetju Svea interier za uspešno predstavitev na sejmu, ki jo podeljuje Gospodarsko razstavišče.