Od 9. do 13. novembra bosta torej na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani potekala dva sejma, ki ju je mogoče obiskati z eno vstopnico. Ambient Ljubljana predstavlja ponudbo pohištva in notranje opreme, prvi Dom + pa stavbno pohištvo, ogrevalno in hladilno tehniko ter montažne hiše. Na obeh sejmih sodeluje skupno 182 podjetij iz 17 držav.

Za vse ljubitelje dizajna

»Pet novembrskih dni na Gospodarskem razstavišču torej opremljamo, vgrajujemo in svetujemo pod skupnim sloganom Vse za dom,« pravi direktor Gospodarskega razstavišča mag. Iztok Bricl. »Dva sejma hkrati pod isto streho sta namenjena vsem tistim, ki se na različnih ravneh odločajo bodisi za prenovo ali za opremljanje svojih bivalnih enot – poslovnih ali zasebnih. Znano je, da Slovenci na vrednostni lestvici zelo visoko postavljamo vse, kar nam pomeni dom. Vanj nenehno vlagamo, se v zvezi s tem posvetujemo in načrtujemo. Na letošnjem 27. Ambientu Ljubljana v prvi vrsti pozdravljamo vse ljubitelje dizajna, da si ogledajo, kaj je pri nas na tem področju novega.«

»Za oblikovalske sladokusce tudi letos posebej izpostavljamo Top ideje. To je že sedma razstava in borza mladih, perspektivnih arhitektov in oblikovalcev. Marsikomu med njimi, ki se je v teh pravljičnih sedmih letih pojavil na Top idejah, je bil naš skupni projekt odskočna deska, pista prepoznavnosti, ki ga je umestila med velika imena,« nadaljuje Bricl. »Omenimo samo skupino Desnahemisfera, mlade ustvarjalce, 'top idejnike', ki smo jih lani izpostavili kot posebne goste Ambienta Ljubljana in letos na Top idejah predstavljajo svoj zadnji top prototip – predvajalnik zvoka MAG-LEV Audio. Njihova uspešnica je tudi potrditev za nas v vlogi organizatorja, povezovalca in promotorja Top idej. Še letošnja novost: znotraj skupine XXXLutz sta projekt finančno podprla Mömax in Lesnina, ki bosta tistim najboljšim, ki jih bo izbrala strokovna komisija, omogočila, da svoje izdelke razstavijo v njunih prodajnih salonih.«

Arhitekturno, gradbeno in energetsko svetovanje

Skupaj z njimi in projekti, ki jih na sejmu razvijajo kot dodano vrednost, želi organizator javnosti sporočiti, da oblikovanje ni nekaj vzvišenega in nedosegljivega. Je tista kreativna nerazdružljiva komponenta vsakega proizvoda, ki naredi izdelek edinstven, neponovljiv in zato prepoznaven. Prav tako pomembna pa je tudi kultura bivanja, zato lanski premierni uspešnici – arhitekturno svetovalnico Top Arhitekt in Posebni gost Ambienta – nadaljujejo tudi letos. Letošnji posebni gost Ambienta je podjetje Calligaris – eden vodilnih proizvajalcev miz, stolov in komod, pohištva za jedilnice in dnevne sobe, dodatkov za dom in dekoracije na svetu, ki poudarja funkcionalnost in lep dizajn v kombinaciji z različnimi materiali in obdelavami. Že nekajletna gosta ljubljanskega pohištvenega sejma – ICE Ljubljana – Oddelek Veleposlaništva Republike Italije za gospodarsko promocijo in Veleposlaništvo Republike Poljske sodelujeta tudi letos z razstavama sodobnega industrijskega oblikovanja, prvi pa tudi z okroglo mizo in uglednimi sogovorniki z naslovom Oblikovalska industrija.

Vse dni sejmov potekajo brezplačna svetovanja neodvisnih strokovnjakov Gradbenega inštituta ZRMK in ENSVET – Eko sklada v Stebrni dvorani in dvorani Povodni mož. Koristni nasveti strokovnjakov so v pomoč pri odločitvah glede gradnje in prenove stavb ter pri postopkih za pridobitev dovoljenj za gradnjo. Vsak dan so na voljo nasveti izkušenih arhitektov, krajinskih arhitektov, gradbenih fizikov, strokovnjakov s področja ogrevanja in hlajenja ter s področja gradnje po pasivnem ali skoraj ničenergijskem standardu ter neodvisna strokovna predavanja in samodejne predstavitve v zvezi s trajnostno gradnjo, trajnostnim ogrevanjem, bivalnim okoljem in sistemi gradnje. »Les pa je nedvomno tisti element, ki povezuje oba sejma v celoti, bodisi da je v funkciji pohištva ali opreme, kot je stavbno pohištvo, ali samostojnih bivalnih enot – lesene montažne gradnje,« poudarja Iztok Bricl. Oddelek za lesarstvo Biotehniške fakultete Ljubljana in Javna agencija SPIRIT Slovenija predstavljata poskuse z lesom. O tem, katere priložnosti in izzivi so pred slovenskim gospodarstvom v povezavi z odsluženim lesom, pa bo govor drugi sejemski dan na strokovnem posvetu. Strokovni program – predavanja in posveti – poteka vsak dan v Stebrni dvorani in dvorani Urška.

Sejma sta z eno vstopnico na ogled vsak dan od 10. do 19. ure, v nedeljo do 18. ure. Vstopnina za odrasle stane 9 evrov, s popustom (otroci od 7. do 15. leta brez spremstva staršev, dijaki, študentje, upokojenci) pa 7 evrov. Otroci do 17. leta v spremstvu staršev in invalidi na vozičkih s spremljevalcem imajo brezplačen vstop. V času »srečnih uric«, od srede do petka med 12. in 16. uro ter v soboto in nedeljo od 16. ure do zaprtja velja znižana cena redne vstopnice – 5 evrov.