Letošnji sejem je uradno odprla Jelka Žekar, podžupanja Mestne občine Ljubljana. Kot je poudaril direktor Gospodarskega razstavišča mag. Iztok Bricl, si v okviru sejma Ambient Ljubljana prizadevajo, da bi opazne oblikovalske dosežke prepoznal kar najširši krog ljudi, zato si je mogoče nagrajene izdelke ogledati na posebni razstavi. Že petič pa omogočajo mladim, še neuveljavljenim oblikovalcem in arhitektom, da se predstavijo na borzi in razstavi Top ideje.

Odprta vrata medkulturnim navdihom in povezovanju

»Vrata medkulturnim navdihom in povezovanju na Ambientu odpiramo še z razstavami, ki jih poleg nizozemske letos ponovno prispevata italijanska in poljska ambasada. Razstave vsaka v svojem kontekstu poudarjajo značilne, a hkrati edinstvene presežke omenjenih nacionalnih dizajnov. Vsem trem pa so skupni tradicija, znanje, kreativnost in inovativnost kot razmislek in izziv pri ustvarjanju novih izdelkov ali blagovnih znamk. Prav vsi potrebujemo dobro oblikovanje, visoko razvito industrijo pohištva in notranje opreme z izdelanim konceptom podjetništva, ki se zna uspešno prilagajati novim izzivom tržišča. Vse to je 25. Ambient.«

Komisije enotno o oblikovalskem presežku

Prvič v zgodovini ljubljanskega pohištvenega sejma so se komisije poenotile glede oblikovalskih presežkov. Kuhinja Smreka in Terazzo se je uvrstila med prvih pet – top 5 in kot zmagovalka med njimi – to of the top ter prejela priznanje za najlepši razstavni prostor; nagrade podeljuje Gospodarsko razstavišče. Posebno priznanje ji je dodelilo še Društvo oblikovalcev Slovenije. Aleš Potočnik iz podjetja Pohištvo Potočnik in oblikovalec Julijan Krapež pa sta s kuhinjo tudi letošnja dobitnika Zlate plakete revije Naš dom časopisne hiše Večer.

Slovenska tradicija, integrirana v sodobno bivalno okolje

Mednarodna komisija top 5 v sestavi Barbara Delucca, Italija, Rianne Makkink, Nizozemska, ter Janez Koželj, Jure Miklavc in Vladimir Pezdirc kot predsednik komisije iz Slovenije, je v svoji obrazložitvi za kuhinjo Smreka in Terazzo zapisala: »Izdelek očitno izraža, da sta pri njegovem nastajanju tesno sodelovala oblikovalec in proizvajalec. Izbrala sta primarni slovenski les – smreko, ki ga doslej nismo srečevali pri kuhinjskem pohištvu. Izhajala sta iz slovenske tradicije in jo uspešno integrirala v sodobno bivalno okolje. Les sta domiselno kombinirala s terazzom in tako ustvarila razigrano in ergonomsko delovno površino. Kljub redukciji detajlov končni rezultat daje občutek neverjetne kakovosti. Izjemno dovršena ni le zunanjost, ampak tudi notranjost elementov. Ne glede na to je kuhinja cenovno dostopna.«

Uporaben in oblikovno zaznamovan izdelek

Pohištvo Potočnik je podjetje s tradicijo, ki se razvija in potrjuje že od leta 1895. Kot je dejal direktor podjetja Aleš Potočnik, jim nagrade letošnjega sejma pohištva pomenijo potrditev njihovih idej in spodbudo pri razvijanju teh idej do izdelave uporabnega in oblikovno zaznamovanega izdelka. Letos so posebej želeli izpostaviti izbor razpoložljivih domačih in cenovno dostopnih materialov. Kuhinja je preplet dveh avtohtonih materialov: masivne smreke in terazza. Oba materiala se danes v notranji opremi redkeje uporabljata, zato so ju želeli obuditi v sodobni kuhinji. Uporabljena smreka izhaja iz savinjskih gozdov, terazzo pa je izdelan po vzoru Plečnikovih terazzov iz prve polovice 20. stoletja. Poudarek je v izboru razpoložljivih domačih in cenovno dostopnih materialih.

Nagrade Top 5 za pet najboljših

Med petimi nagrajenimi izdelki ali sistemskimi rešitvami, ki najbolje združujejo funkcionalnost s tehnološko oziroma z likovno kakovostjo (top 5) so poleg kuhinje Pohištva Potočnik še: Maros za prilagodljivi počivalnik Natuzzi Revive, Donar za stol Keep it smile, LIP Pohištvo za večnamenske elemente Lessi in Aklih moment za modularno urbano opremo Moment. Posebno nagrado je prejel Bruno Velčić (Cres, Hrvaška) za ročno izdelane kuhinjske pripomočke Island Spirit. Komisija, ki je izbrala nagrajence, meni, da so dobri rezultati predvsem tesnega sodelovanja med oblikovalcem in proizvajalcem ter uspešne komunikacije s kupci prek sodobnih marketinških pristopov. Kot kaže, se je pohištvena industrija z velikih propadlih podjetij usmerila na mala start-up podjetja, kar nakazuje možnosti za nove ideje.

Nagrajene najdrznejše sveže ideje na razstavi Top ideje in najlepši razstavni prostori

Nagrajene so bile tudi najdrznejše in sveže ideje v okviru borze in razstave domiselnih, inovativnih in ustvarjalnih oblikovalskih rešitev mladih, perspektivnih arhitektov in oblikovalcev Top ideje: Aklih moment za 3D-svetilko, 3D-zvočnik in 3D-tiskalnik, Meta Fortuna Lamovšek za otroško hiško Klip klap, Svjetlana Despot za kolekcijo Inside out in Miha Kavčič za najlepši razstavni prostor. Za odličnost v oblikovanju razstavnega prostora pa so nagrade prejeli: Strle svetila, Pohištvo Potočnik in Feliksbau - Tulikivi.