Čeprav so si poslanci za razpravo ob interpelaciji zoper ministrico Majo Makovec Brenčič vzeli več kot 15 ur, pa se je vodji poslanske skupine nepovezanih poslancev Bojanu Dobovšku s seje državnega zbora mudilo v Velenje, nas je opozoril bralec. V tamkajšnji knjižnici je namreč zvečer predaval na temo »Za dobro državo gre!« Predavanje je organiziral velenjski Rotary klub. Je ta Dobovšku plačal še potne stroške, sprašuje bralec. Tematika, o kateri je Dobovšek predaval, pa se ni dotaknila tisti dan aktualnega področja šolstva, ampak so v Velenju govorili o tem, zakaj država ne deluje tako, kot si želimo državljani. Na spletni strani velenjskega Rotary kluba je razvidno, da so razpravljali tudi o korupciji, finančnem kriminalu, neformalni ekonomiji in vladanju s strahom. Bojan Dobovšek je profesor na fakulteti za varnostne vede Univerze v Mariboru, bil je med drugim v komisiji za preprečevanje korupcije in je avtor številnih knjig s področja organizirane kriminalitete in korupcije.

Dobovšek: Nič nisem dobil plačano

Na vprašanje, zakaj je raje odšel v Velenje, kot da bi glasoval o interpelaciji zoper šolsko ministrico, je Dobovšek odgovoril: »Pri poslancih so ponedeljki namenjeni stikom z volilci po Sloveniji in v njihovih volilnih enotah. Stik z volilci v Velenju sem imel načrtovan že mesec dni pred sklicem izredne seje parlamenta, za odsotnost med razpravo sem se opravičil. Ob razpravi o interpelaciji sem imel nastop, nisem pa glasoval, ker do mojega odhoda še ni bilo glasovanja.« Dodal je: »Nimam nobenih težav, da bi bili poslanci vedno navzoči v parlamentu, če bo to seveda veljalo tako za poslance kot za vlado.« Po njegovem mnenju je namreč vse preveč poslancev, ki se opravičijo za odsotnost na sejah državnega zbora. »Sam se zelo redko opravičim za neudeležbo,« pravi Dobovšek. Pa je pogovor v organizaciji Rotary kluba stik z volilci? »Rotary klub je bil organizator v velenjski knjižnici, sicer pa sem se srečal tudi z volilci v tem okraju,« je pojasnil in zanikal namigovanja, da naj bi za pot v Velenje prejel kakršno koli plačilo. »Za to nikoli ne prejemam plačila, saj po Sloveniji hodimo v dobro države, ne pa, da bi služili. V nekaterih poslanskih skupinah pa so imeli ali pa še imajo tovrstno prakso,« pravi.

Vpleten v afero z dodatki

Bojan Dobovšek je bil pred meseci vpleten v afero z izplačevanjem dodatkov nekaterim profesorjem na fakultetah. Kot redni profesor na mariborski univerzi je namreč v štirih letih z redno plačo zaslužil 195.000 evrov, zraven pa prejel za okoli 37 tisočakov dodatkov. Poleg tega je z avtorskimi in podjemnimi pogodbami zaslužil še dodatnih 158.000 evrov. Ob izbruhu afere z dodatki je Dobovšek takrat pojasnil, da ne gre za isto kategorijo, kot so bili dodatki za stalno pripravljenost, saj je šlo za izvajanje dejavnosti poleg redne dejavnosti ter da je vse potekalo v skladu s pravili, urejenimi v celotnem sistemu univerz.