Da interpelacija, ki jo je proti ministrici za izobraževanje Maji Makovec Brenčič vložila največja opozicijska stranka SDS, ne more uspeti, je bilo jasno vse od njene vložitve. Današnje razprave koalicijskih poslancev so to le še potrdile. Kot je znano, je SDS Makovec-Brenčičevi očitala, da po letu in pol še ni uresničila odločbe ustavnega sodišča, po kateri bi morali biti javno veljavni programi v zasebnih osnovnih šolah v celoti financirani iz proračunskega denarja.

»To interpelacijo razumemo in občutimo kot nastavek za razgradnjo javnega šolstva,« je dejal poslanec SD Janko Veber. »Ne gre za izvrševanje odločbe ustavnega sodišča – neizvršenih odločb imamo kar dvanajst. Gre za mnogo več. Gre za to, ali bomo v Sloveniji še imeli kvalitetno in vsem dostopno javno osnovno šolstvo,« je odločitev DeSUS, da interpelacije večinsko ne bodo podprli, utemeljil Peter Vilfan. Vodja poslanske skupine največje vladne stranke Simona Kustec Lipicer pa je poudarila, da je temeljna zaveza SMC spoštovanje odločb ustavnega sodišča, zato je ministrica prejšnji teden že poslala v medresorsko usklajevanje spremembe zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja.

Obogatitev ponudbe in varovalke

Po tem predlogu bi država v zasebnih osnovnih šolah z javno veljavnostjo obvezni program financirala v celoti, razširjeni program (jutranje varstvo, podaljšano bivanje, interesne dejavnosti… ) pa bi – tako kot doslej – sofinancirala 85-odstotno. Po novem bi minister odločal, ali lahko določena zasebna šola izvaja že potrjene javno veljavne programe, in vsakih pet let preverjal ustreznost mreže izvajalcev.

Za potrditev novih programov bodo morale zasebne šole med drugim dokazati, da bogatijo ponudbo izobraževalnih programov. V novelo je vgrajenih kar nekaj varovalk. Pristojni javni zavod bi na primer izvajanje novega programa spremljal ves čas šolanja prve generacije. Strokovni svet pa bi lahko tudi preklical pridobljeno javno veljavnost, če bi zasebne šole kršile zakon.

SD: Novela ni sprejemljiva

Sodeč po prvih odzivih predlaganim spremembam v koalicijskih vrstah niso naklonjeni; pohvalno so se o njih izrekli le v Cerarjevi stranki. »Novela zelo korektno implementira odločbo ustavnega sodišča. Žal bi mi bilo, če bo postala poligon za politično kupčkanje ali ideologijo,« je danes dejal podpredsednik parlamentarnega odbora za izobraževanje iz vrst SMC Saša Tabaković. In dodal, da ob prvi seznanitvi s predlogom v njihovi poslanski skupini kakšnih večjih pripomb ni bilo slišati.

Za SD predlagano zakonsko besedilo ni sprejemljivo. Vztrajajo, da sedanji način financiranja zasebnega šolstva zadošča in da torej spremembe zakona niso potrebne. Da bi se izognili obveznostim iz ustavne odločbe, pa so skupaj z DeSUS, ZL in Zavezništvom vložili zahtevo za spremembo ustave, vendar ta že leto in pol »miruje«. V SD pa tudi v ZL za to krivijo neodločnost SMC.

Bosta SDS in SMC stopili skupaj?

V drugi največji koalicijski stranki DeSUS se o noveli še ne želijo glasno izreči. Kot pravijo, podpirajo tiste rešitve, ki prispevajo h kakovosti javnega šolstva. Izenačitev financiranja javnih in zasebnih šol bi po njihovem vodila v »začarani krog elitizacije«. Kot kaže, tudi v DeSUS predlaganega besedila ne bodo podprli.

So pa tokrat noveli interpelirane ministrice naklonjeni v SDS. Če bo šla v smeri uresničitve odločbe ustavnega sodišča, jo bodo podprli, pravijo. »Če imate problem v še bolj levih strankah v koaliciji, pridite na obisk v poslansko skupino SDS. Skupaj imamo dovolj glasov, da sprejmemo ustrezen zakon, ali pa boste spet talci Socialnih demokratov in DeSUS,« je danes premierja Mira Cerarja, ministrico Makovec Brenčič in SMC spodbodel poslanec SDS Tomaž Lisec.