Kako pomembna je v košarki vsaka točka, sta v dosedanjem delu letošnje sezone v ligi ABA na svoji koži že večkrat občutila slovenska predstavnika Krka in Olimpija. Novomeščani so na zadnjih treh tekmah dosegli prav toliko zmag, vsakokrat prav za točko. Na drugi strani imajo Ljubljančani precej bolj črno statistiko, saj so na štirih od petih gostovanj izgubili – za točko. Nazadnje proti MZT, ko so iz rok izpustili praktično že dobljeno tekmo. Ob tem ne moremo mimo nenapisanega pravila, ki velja v košarki. To pravi, da so pri zmagah za točko najbolj zasluženi igralci, pri porazih za točko pa so največji krivci trenerji.

Olimpija je imela v Skopju tlakovano pot do uspeha. Obračun je odprla odlično in se skozi luknjasto obrambo Skopja sprehajala po mili volji. Hitra prednost 16 točk tako ni bila presenečenje, a ko je bilo treba tekmeca prelomiti, so se zmaji ustavili. V oči so bodle predvsem številne napake v obrambi, ko so pri metu za tri točke povsem samega puščali ostrostrelca Daniela Clarka, medtem ko do meta pri igri »pick and roll« niso puščali Mouloukouja Diabateja, ki je nato v prodorih razigraval soigralce. Kljub temu so Ljubljančani v drugem polčasu ohranjali prednost in še v 34. minuti vodili z 92:77, nato pa je sledil dokončen mrk. »Tekmo smo začeli dobro in kontrolirali potek do šestih minut pred koncem. Če daš 96 točk v Skopju, pa ne zmagaš, je jasno, kje je bila osnovna težava. Če ne znaš ohraniti prednosti petnajstih točk v zadnjih minutah tekme, potem si zmage ne zaslužiš,« je povedal Gašper Okorn, ki ga z igralci že danes ob 18.45 čaka obračun petega kroga proti Zlatorogu.

Krka kaže značaj

Tudi Krka je v soboto v Sremski Mitrovici proti Mega Leksu že v šesti minuti vodila za 16 točk, pa se morala nato pošteno potruditi za tretji zaporedni uspeh. Največ zaslug zanj imata Matic Rebec, ki je v zaključku zadel dve pomembni trojki, in Marko Luković, ki je že v prvi četrtini dosegel 15 točk. Oba sta na koncu pristala pri 23. »Celoten obračun smo se držali dogovorov. Padli smo le v drugi četrtini. Kljub temu ta ekipa iz tekme v tekmo kaže več značaja. Zna se pobrati po črnih minutah in dobivati tesne končnice,« je s svojim moštvom vse bolj zadovoljen trener Krke Dejan Mihevc.

Liga ABA, 8. krog: Budućnost – Cibona 95:79 (23:16, 51:41, 72:68), Cedevita – Mornar 99:73 (19:25, 45:45, 75:53, Jackson 19, Begić 8; Jones 20), danes ob 18. uri: FMP – Karpoš, ob 21. uri: C. zvezda – Partizan, že odigrano: Zadar – Igokea 83:90. Pari prihodnjega kroga, petek ob 20. uri: Igokea – M. Leks, sobota ob 17. uri: Karpoš – Budućnost, ob 19. uri: Cibona – C. zvezda, ob 21. uri: Partizan – Cedevita, nedelja ob 12. uri: Krka – MZT, ob 19. uri: Olimpija – FMP, ob 21. uri: Mornar – Zadar.