Vlada bo predvidoma danes sprejela uredbo, ki predvideva sprostitev cen 95-oktanskega bencina in dizelskega goriva, a le na bencinskih servisih ob avtocestah in hitrih cestah (ob regionalnih cestah jih bo še naprej regulirala). Cene naftnih derivatov sicer regulira že od leta 2000, a distributerji so se že večkrat zavzeli na sprostitev. Prav slednji – konkretno Petrol in OMV, ki obvladujeta kar 87 odstotkov trga – bi z odpravo nadzora nad cenami tudi največ pridobili. Zato obstaja tudi bojazen, da bosta omenjena pri določanju cen delovala usklajeno.

Predlog o sprostitvi cen je vlada prvič resno obravnavala v začetku februarja. Tedaj so predstavniki ministrstva za finance, infrastrukturo in gospodarstvo sklenili, da se bo vlada lotila »postopne liberalizacije cen naftnih derivatov«. Prvi korak je bila sprostitev cen neosvinčenega bencina višjih oktanskih vrednosti in ekstra lahkega kurilnega olja konec februarja.

Uredba bo veljala do 30. junija

Analiza, ki so jo naročili na ministrstvih, je pokazala, da bi se ob sprostitvi cen goriv na avtocestah proračunski prihodki iz tega naslova zmanjšali za 2,2 milijona evrov v naslednjem letu, ob predpostavki, da bi distributerji dvignili svojo maržo za 50 odstotkov. Če bi jo v letu 2018 dvignili za 100 odstotkov glede na današnje cene, bi bili prihodki državnega proračuna nižji za največ 3,9 milijona evrov, od leta 2019 naprej pa bi bili ob enako visoki marži prihodki lahko nižji za največ 3,3 milijona evrov na leto. Marže distributerjev namreč pomenijo le okoli šestodstotni del v ceni naftnih derivatov, nabavna cena na svetovnem trgu skupaj z dajatvami pa pomeni okoli 90 odstotkov maloprodajne cene. Prav zato bi imel tudi stoodstotni dvig marž po oceni ministrstva razmeroma majhen vpliv na končno ceno. Če bi posledice ušle izpod nadzora, si vlada pridržuje pravico, da cene ponovno začne regulirati. Prav zato bo uredba veljala samo od 9. novembra do 30. junija prihodnje leto.

Cena litra 95-oktanskega bencina v Sloveniji je trenutno 1,226 evra, dizelskega goriva pa 1,124 evra. V Avstriji stane 95-oktanski bencin 1,154 evra za liter, dizelskega 1,087 evra; v Italiji stane liter 95-oktanskega bencina povprečno 1,55 evra, dizelskega goriva pa povprečno 1,399 evra, na Hrvaškem je cena prvega okrog 1,22 evra, drugega pa okrog 1,14 evra. Pri tem je treba poudariti, da se cene goriva v sosednjih državah med različnimi ponudniki močno razlikujejo.