»Smiselno smo izbrali ekipo. Sestavljena je premišljeno, pozorni smo bili na različne karakteristike in z razumevanjem, da gre za novo ekipo. Pomembno vlogo ima Vincenzo Nibali, letošnji zmagovalec italijanskega Gira. Del ekipe je specialistov za klasike, imamo pa tudi zelo kakovostno ekipo za zaključke ravninskih tras. Na Roubaixu ne bomo parirali Etixxu, a bomo opazni. Tudi na francoskem Touru bomo vidni. Ne bomo grenili življenja ekipi Sky in Movistar, toda bomo zraven.«

Tako je Gorazd Štangelj, glavni športni direktor, v Poreču predstavil udarno moč novo nastajajoče ekipe Bahrajn Merida. Predstavitev ekipe v Istri je bila po svoje zgodovinska. V najbolj razširjenih športnih panogah še ni bilo primerljive klubske sredine s proračunom okoli 20 milijonov letno, ki bi s tako močnim slovenskim vplivom merila na svetovni vrh.

Milan Eržen je glavni strateg iz ozadja in je glavna vez z bahrajnskim kronskim princem Naserjem bin Hamadom Al Kalifo, ki v Istri ni bil prisoten. »Okoli 95 odstotkov dela je opravljenega. Projekt je stekel, vsi imajo svoje naloge,« je zgolj mimogrede navrgel Eržen. Uradno nima vloge v ekipi, zato tudi govorništvo prepušča izbranim vodjem področij. Gorazd Štangelj bo vodil športni del projekta. Od 78-članske ekipe, od kolesarjev in spremljevalnega osebja, je štirinajst Slovencev. Večina prihaja iz novomeškega kolesarskega bazena in šolanja pri Adrii Mobil. Med zdravniki, ki so po pravilniku UCI del ekipe, je tudi nevrokirurg dr. Marjan Koršič. Del ekipe prihaja tudi s Hrvaške z Vladimirjem Miholjevićem na čelu, ki bo eden Štangljevih pomočnikov.

Med 28 kolesarji je največji zvezdnik Vincenzo Nibali. Po dogovoru z njim je pred letom dni tudi stekel projekt. Zraven bo šest slovenskih kolesarjev. Na predstavitvi se je javno predstavila četverica. Grega Bole in Borut Božič sta vesela nove priložnost v tako izborni zasedbi. »Zelo sem vesel, da sem del te ekipe. Glede pridevnika slovenski bodimo previdni. Zbrani smo iz enajstih držav, štirih celin. Bo pa v domači družbi lažje delati in zagotovo bomo dobili več priložnosti,« pravi 36-letni Borut Božič, ki bo poleg španskega zvezdnika Joaquima Rodrigueza, ki je celo preložil upokojitev, najstarejši. Široko odprte oči v elitni svet profesionalnih kolesarjev imata mlada David Per in Domen Novak, doslej kolesarja Adrie Mobil, ki so se jima pri dvajsetih odprla sanjska vrata. Zaradi pogodbenih razmerij je Luka Pibernik (Lampre) še v ilegali. Tudi Jani Brajkovič se je še skrival na predstavitvi, a ga je Milan Eržen potem potegnil iz skritega kotička pred Dnevnikov mikrofon, češ da razen administrativnih zapletov ni zadržkov glede dogovora za nov skok v elitno ekipo World Toura po dveh sezonah ameriške avanture.

Pod patronatom arabske naftne države in največjega azijskega proizvajalca koles se je v barvah ekipe predstavilo le vodstvo ekipe s Štangljem in glavnim menedžerjem Brentom Copelandom, ki je letos to delo opravljal v italijanski ekipi Lampre. Kolesarji so bili še v civilnih oblačilih oziroma prostočasnih oblačilih dosedanjih delodajalcev. Po pravilniku UCI ima večina veljavne pogodbe do konca decembra, zato bi promocija za nov klub predstavljala kršitev pogodbenih obveznosti. »Prvo srečanje nove ekipe, kot je ta v Poreču, je nujno pri normalnem delovanju ekip. Usklajujemo ogromno tehničnih detajlov, ki jih je treba dokončno urediti, da bo trening čez nekaj tednov normalno stekel. Pri zagonu tako zahtevnega projekta je zelo pomembno, da se med sabo poznamo, da si zaupamo in brez strahu nalagamo dodatne obveznosti, ki jih projekt zahteva. Tudi logistično bo lažje, ker je del ekipe doma v bližini,« je med drugim v daljšem zanimivem pogovoru pojasnil Štangelj.