Odhod mladih Davida Pera in Domna Novaka v elitno ekipo Bahrajn Merida z močnim slovenskim vplivom, ki se je včeraj predstavila v Poreču tudi z zvezdnikom Vincenzom Nibalijem, in prihod veterana Gregorja Gazvode, Žiga Grošlja (Sava) in mladinca Žiga Horvata (Tropovci) bosta v sezoni 2017 bistveno spremenila sestavo Novomeščanov. Ekipa letos ni bila tako uspešna kot lani z zunajserijskimi dosežki Marka Kumpa in Primoža Rogliča. Lanska bera točk jih je uvrščala na 33. mesto na svetovnih lestvicah (27 zmag), letos končujejo sezono na 85. mestu (3).

Vseeno je odhod Pera, specialista za belgijske klasike, in hribolazca Novaka potrditev slovesa dobrega dela ekipe, ki jo je onečastil le Kristjan Fajt (doping EPO). Mladeničev v Adrii kljub pogodbi niso želeli zadrževati. Priložnost za odhod med elito se lahko ponudi le enkrat v karieri, kot pravi športni direktor Boštjan Mervar: »Odhajata zgodaj. Prepričan sem, da sta, čeprav sta še dokaj mlada, šla skozi dobro šolo. Delo pri nas je enako kot v elitnih ekipah, razlike so potem drugje.«

Okrepitev ekipe je bila torej nujna. Gazvoda je po letu tekmovalnega premora pri 35 letih željan vrnitve. »To je tisto, kar me veseli. Premor je bil koristen za glavo. Na kolesu sem bil vse leto,« pravi Gregor Gazvoda, s sezono v francoski ekipi Ag2r, z Girom in Roubaixom v nogah. »Dogovarjali smo se tudi z drugimi, kot sta Jan Tratnik in Matej Mugerli. Ponujali smo za slovenske razmere dobro pogodbo, a se nista odločila. Preprosto je izbor kakovostnih kolesarjev skromen,« je pojasnil Mervar. Tratnik odhaja v poljsko ekipo CCC Sprandi, Mugerli v avstrijski Amplatz. Razveseljivo je, da Jure Golčer pri 39 letih nadaljuje in bo z Radoslavom Rogino in Gazvodo pravšnji mentor mlajšim, kot je Žiga Horvat, peti mladinec na SP v Dohi. »To rad delam. Kolesarstvo je moje življenje. Ne pomeni mi velikega bremena,« pojasnjuje Jure Golčer, ki je na zadnji dirki neuradno za le točko izgubil zmago v nizu dirk pokala Slovenije proti Tratniku.