Pred desetletji so v nemškem parlamentu nemškemu kanclerju Adenauerju očitali neizpolnjevanje njegovih pogosto podanih predvolilnih obljub. Mirno jih je zavrnil z besedami: »Kaj me briga moje včerajšnje blebetanje.«

Pred ponovno združitvijo Nemčije so ameriški ter evropski politiki Gorbačovu javno in sveto obljubili, da se vplivno območje Nata ne bo premaknilo od nemške meje na vzhod niti za centimeter. Res se to območje ni premaknilo za centimeter, temveč za stotisoče kvadratnih kilometrov. Kdo je torej kriv, če se Gorbačov ni spoznal na različne metrske enote in je napačno razumel te obljube? Da se kaj takega ne bi ponovilo, so sedaj vršijo »pogajanja« (zgolj med peščico »pravilnih« izbrancev) ter sklepata »sporazuma« CETA in TTIP v popolnoma tajnosti.

Seveda bodo morali še ta teden v Bruslju uporne Valonijce kar najhitreje »demokratično pregovoriti« v njihovo in našo dodatno srečo. Upam, da nas je vse v sobotnih poročilih (zaradi takega nerazumevanja in nehvaležnosti vse EU do Kanade) objokana kanadska zunanja ministrica vsaj malo presunila. Naj psi lajajo, vendar mora karavana iti nemoteno dalje.

Franc Maleiner, univ. dipl. inž., Ljubljana