Vrstni red izbranih videoiger ni neposredno povezan z njihovo kvaliteto, kot tudi ne zatrjujemo, da gre za najboljše. Izbori so že po naravi subjektivna stvar. Ob bogastvu ponudbe so s seznama izpadli številni naslovi, ki se drugim zdijo samoumevni.

Serija iger Dead Space

Seznam namenoma začenjamo z dokaj predvidljivim izborom. Tretjeosebna streljačina sodi med najbolj znane primerke grozljivih videoiger, v katerih vas žene golo stremenje po preživetju. Poleg tega, da vam bo med igranjem srce pogosto padlo v hlače, leži dodana vrednost igre tudi v tem, da klasično okolje zombi apokalipse zamenja vesolje. Za poznavalce znanstvenofantastičnih grozljivk: igra je še najbližje bolj krvavi in akcijski različica filma Event horizon.

Serija videoiger Castlevania

Zgolj zato, ker je noč čarovnic, še ni treba umreti od strahu. Ljubiteljem je na voljo širok izbor akcijskih iger, ki vključujejo tradicionalne motive grozljivk, brez njihovega učinka. Med bolj legendarne vsekakor sodi serija Castlevania, ki nas razveseljuje že od leta 1986. Stopite v čevlje članov rodbine Belmont in tudi sami postanite del najslavnejših borcev proti grofu Drakuli. Če vas bolj kot igralnost pritegne estetika, se ne ustrašite starejših različic. Čeprav so starejše igre bolj kultne, obstajajo tudi nadaljevanja za novejše igralne sisteme.

Until Dawn

Sodite med tiste, ki se ob gledanju grozljivk jezite nad liki, ko se nepotrebno izpostavljajo gotovi smrti? Vas zaboli vsakič, ko slišite: »takoj se vrnem«, »samo pogledal bi«, »brez skrbi, vse imam pod nadzorom«? Z interaktivnim filmom Until Dawn, narejenim po vzoru vaših najljubših mladinskih grozljivk, imate idealno priložnost popraviti napake nepremišljene mularije in preveriti, ali boljše odločitve kaj spremenijo. Konec koncev ste še vedno v grozljivki. Nekdo bo moral umreti.

The Last of Us

Igra na prvo žogo morda res ne sodi v izbor za noč čarovnic. A ker so zombiji legitimen del omenjene folklore, smo nalašč izbrali eno najlepših videoiger in zgodb o zombi apokalipsi sploh. Brez skrbi, odlična akcijska streljačina, ki je leta 2014 prejela nagrado za videoigro leta, vsebuje ogromno trenutkov, ko boste obžalovali dejstvo, da ste sami v temnem in praznem stanovanju.

Serija videoiger Slender Man

Mnogih spletnih forumov se upravičeno drži sloves greznice interneta, a iz čežane odplak se včasih rodi tudi kaj veličastnega. Mednje gotovo sodi nadnaravna pošast sodobne folklore Slender Man oziroma Suhec. Nenavadno suha in visoka humanoidna prikazen, ki se premika s teleportiranjem, je sprva gostovala v priljubljeni indie igri Minecraft, kasneje pa je dobila tudi svoji. Obe sta minilalistični, a z izredno strašljivim ambientom. Poznavalci britanske TV-serije Doctor Who naj si predstavljajo bežanje pred »vekajočimi angeli« z ročno svetilko v temnem gozdu.

Silen Hill

Težko si predstavljamo seznam iger za noč čarovnic brez priljubljene akcijske igre Silent Hill. Poleg priložnosti za reševanje ugank in bojevanja za preživetje vas bo japonska serija popeljala v bogat nadnaravni svet, ki je prevzel fiktivno ameriško mesto Silent Hill. Čeprav se odvija v ZDA, igra motive močno črpa iz številnih kultur in japonske folklore. Navdušila vas bo predvsem s psihološkimi prijemi, ki dvigujejo kocine.

Lollipop Chainsaw

Kdo trdi, da morajo biti vse igre na seznamu grozljive? Ali pa, da morajo biti resne? Mi smo se odločili za naslednji prismojen naslov. Predstavljajte si videoigro o slavni gimnazijski borki proti vampirjem Buffy, le da namesto vampirjev z motorko seka zombije. Temu dodajte še izjemno količino kiča, neprimerne, včasih odvečne, pohujšljive šale in počasi boste boste blizu temu, kar vas čaka. Ni najbolj prefinjena igra vseh časov, a se je včasih preprosto treba prepustiti norčavosti.

Serija videoiger Legacy of Kain

Če smo vam na začetku ponudili igro o borcih proti vampirjem, je edino prav, da pred koncem ponudimo tudi alternativo. Serija akcijskih avantur Legacy of Kain vas bo (večinoma) postavila v čevlje kralja vampirjev Kaina in njegovega boja proti usodi in za povrnitev sveta v ravnovesje. Morda ne najbolj grozljiva, a si s temami, kot so usoda, svobodna volja in iskanje odrešitve v svetu prežetim z gotskimi vplivi vsekakor zasluži vašo pozornost.

Phantasmagoria

Filmi so sicer povsem zabavni, a bi bili lahko še bolj, če bi gledalci lahko vplivali na potek zgodbe. Videoigre so idealna priložnost, da teorijo preverite v praksi. Tako je nastal žanr interaktivnih filmov, ki so v 90. letih prejšnjega stoletja na kratko kraljevali na področju avantur. Med najbolj legendarne primerke žanra je vsekakor treba uvrstiti krvavo, grozljivo in nadnaravno avanturo Phantasmagoria. Če ste ljubitelji izredno krvavih grozljivk in ugank, ste na pravem mestu. Da o glasbi, ki jo je ustvaril Mark Seibert, sploh ne govorimo. Vsekakor bomba nostalgije.

Grim Fandango

Za nostalgično bombo bi lahko označili tudi eno najboljših avantur vseh časov Grim Fandango, ki smo jo morali na seznam uvrstiti že zato, ker s 1. novembrom pri nas povezujemo predvsem dan mrtvih in ne toliko noč čarovnic. Zakaj zaključka krompirjevih počitnic letos torej ne bi preživeli kot Manuel Calavera – okostnjak v službi urada za mrtve, ki še sveže umrlim prodaja potovalne pakete do 9. podzemlja oziroma dežele večnega počitka? Ko se Manuelu pričakovano zalomi, ga čaka štiri leta dolgo potovanje po vicah, med katerim nehote pride na sled obsežni zaroti. Ne bo vas strah, vam bo pa všeč.