Kakšno bučo izbrati?

Izberite veliko bučo. Večja ko je buča, lažje jo je rezljati. Izogibajte se buč, ki imajo praske ali kažejo znake plesnobe, saj se bodo veliko hitreje pokvarile. Buče svetlejše barve so po navadi lažje za rezljanje. Ko režete vrh buče, ga odrežite pod kotom 45 stopinj, saj bo tako bolj stabilen, če ga namestite nazaj ali pa nadomestite z drugim pokrovčkom. Spodnjo stran pokrovčka lahko natrete z mletim cimetom, muškatnim oreščkom ali klinčki, da bo buča lepo dišala.

Lupina naj ne bo predebela

Buče, ki ste jo izrezljali, pozneje ne morete pojesti. Lahko pa pojeste semena, zato jih pri čiščenju skrbno spravite. Pečene bučnice so slastne in zdrave. Semena in meso lahko postrgate iz buče z zajemalko. Če boste bučo osvetlili, mora biti njena zadnja stran dobro očiščena in gladka, saj bo od nje odsevala luč. Lupina buče naj bo debela le dva ali tri centimetre. Da bo dlje zdržala, lahko očiščeno bučo nekaj ur namakate v raztopini iz približno štirih litrov vode, v katero ste dodali čajno žličko belila. Bučo potem dobro posušite in natrite z rastlinskim oljem ali vazelinom, da se ne bo zgubala in ovenela. Ne pozabite natreti robov odrezanih vzorcev.

Preprosti ali zapleteni vzorci?

Začetniki raje izberite preproste vzorce, in ko boste že bolj spretni, lahko sčasoma preidete na bolj zapletene. Vzorce najprej natisnite ali narišite na kos papirja. Potem jih izrežite, namestite papir, ki deluje kot šablona, na bučo in obrobite vzorce s flomastrom. Če boste na papir naredili manjše zarezice, se bo lažje prilagodil obliki buče. Vzorce lahko v bučo vtisnete tudi z žeblji ali velikimi bucikami in potem pri rezljanju povežete luknjice.

Rezljajte pazljivo

Za rezljanje boste potrebovali dolg nazobčan nož. Režite tako, kot bi žagali. Pazljivo obrežite zunanje robove vzorca, da ne bodo ostali sledovi flomastra. Precej lažje bo, če boste odrezali vrh in dno buče, saj bo tako buča bolj stabilna, pa tudi rezljati jo bo lažje.

Osvetlitev s svečo

Če nameravate svojo bučo razsvetliti s svečo, naj bo odprtina na dnu dovolj velika zanjo. Svečo postavite na negorljiv podstavek, ki je dovolj velik, da lahko bučo namestite nanj. Če boste uporabili svečo, buča na vrhu ne sme biti pokrita. Če že hočete obdržati pokrovček, pa na zadnji strani buče naredite luknjo, ki bo delovala kot dimnik. Buče s prižgano svečo ne smete pustiti brez nadzora. Sicer pa je tako ali tako bolj varno, če uporabite svečo na baterije.