Skrilavec je metamorfna kamnina, ki je pravzaprav izrazito večplasten kamen, nastal s preoblikovanjem prvotnega sedimenta iz gline ali vulkanskega pepela. Plastovita struktura kamna je največkrat sive ali rjave barve, čeprav lahko dobimo ploščice tudi v modri, zeleni, zlati in ne nazadnje črni barvi. V nekaterem skrilavcu pa najdemo celo več prepletajočih se barvnih odtenkov.

Trpežne v kopalnici

Ploščice iz skrilavca so izredno trpežne, zaradi teksture pa so odporne tudi proti drsenju. Zato so zelo primerne za oblaganje kopalnice, kuhinje, terase, območja okoli bazena pa tudi drugih predelov našega doma. Še posebno dobro se obnesejo v kopalnici: s stenskimi ploščicami v sivih, zelenih ali zlatih tonih lahko polepšate zid okoli prhe ali kopalne kadi, s talnimi ali mozaičnimi ploščicami pa tla kopalnice. Ploščice na tleh naj bodo drugačne velikosti kot tiste na steni ali kopalni kadi.

Za tla in stenske obloge v kuhinji

Skrilavec uporabite v kuhinji, kjer je odporna, zdržljiva in nedrseča površina zaželena. S ploščicami v sivi, zlati ali rdečerjavi barvi obložite kuhinjska tla, tla v jedilnici ali območje nad štedilnikom oziroma delovno površino. Rustikalne ploščice v prostor prinesejo naravni element in razbijejo dolgočasno gladko površino kuhinjskih omaric.

Dekoracija v dnevni sobi

Ploščice pa imajo lahko tudi povsem gladko površino, ne le razgibane hrapave. Dodajte jih v dnevni prostor, kjer predstavljajo dekoracijo ali pa z njimi obložite tla. Priporočamo vam, da s kamnitimi ploščicami iz skrilavca obložite kamin, saj niso vnetljive, pričarajo pa vam osupljive rezultate. Podajo se tako v rustikalno in tradicionalno opremljene kot sodobne prostore.

Za zaprte in odprte prostore

S ploščicami iz skrilavca lahko dopolnite tudi podobo hodnika, predsobe ali stopnišča. Če vam ni všeč večbarvna vzorčasta struktura, si lahko omislite skoraj popolnoma črne ploščice. Ploščice lahko uporabite tako v zaprtih prostorih kot zunaj na terasi, saj boste poenotili videz doma. Z njimi obložite dvorišče, dovoz ali prostor okoli bazena.

Vir: www.housetohome.com